Nem étkezünk fenntarthatóan, de ezen könnyen változtathatunk
Nem étkezünk fenntarthatóan, de ezen könnyen változtathatunk

Az étkezésünk rendkívüli hatást gyakorol az egészségünkre és a környezetre egyaránt. A fenntartható étkezés nem csupán a saját jóllétünket szolgálja, hanem hozzájárul a természeti rendszerek megőrzéséhez és a klímaváltozás elleni harchoz is. Nem véletlenül hangoztatják a szakértők, hogy átlagemberként leginkább étkezési szokásaink megváltoztatásával tudunk hatni a fenntarthatóságra.

De hol itt a probléma?

Az élelmiszer-termelés gyakran erőforrás-pazarló és környezetszennyező, kiváltképp az állattenyésztés. Utóbbit kiválóan példázza, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) adatai szerint a haszonállatok tenyésztéséhez, illetve a takarmányozásukhoz használt területek kiterjedése nagyjából bolygónk szárazföldi területeinek 27%-át teszi ki. Ehhez képest az összes erdős terület – a tajga végtelen fenyveseitől az esőerdőkön keresztül a Gemenci erdőig – csupán 26%-ot. Egy tavalyi tanulmány szerint a haszonállattartás az emberi eredetű üvegházgáz-kibocsátások 14,5%-áért tehető felelőssé. Érdekes ellentmondás az is, hogy míg a világ mezőgazdasági területeinek 60%-a áll a marhahústermelés szolgálatában, addig az ágazat az emberiség kalóriabevitelének mindössze 2%-át szolgáltatja.

Viszont mielőtt azt gondolnánk, hogy a hús jelenti étrendünk egyetlen kevésbé fenntartható elemét, érdemes megnéznünk, még milyen élelmiszerek kerülnek a kosarunkba, és azt is, hogy a nap végén mennyi étel kerül a kukába.

Az elmúlt évtizedekben étrendünk elvált az évszakok diktálta realitásoktól. Ezt az tette lehetővé, hogy bolygónkon a globalizáció előretörésével lényegében megszűntek a távolságok. Az otthonunktól több ezer kilométerre megtermelt élelmiszerek napokon belül az asztalunkra kerülhetnek, így ehetünk télen is olyan zöldségeket és gyümölcsöket, melyeknek nálunk egyáltalán nincs szezonja, vagy épp olyanokat, melyek meg sem teremnének a mi éghajlatunkon. A szállításhoz pedig komoly kibocsátás kapcsolódik, ráadásul gyakorta azokon a területeken zajlik a termelés, ahol korábban ökológiai szempontból értékes élőhely volt. A fenntartható étkezés összhangban van a természettel és a biológiai sokféleséggel, és azt is szem előtt tartja, hogy az erőforrások végesek.

Tippek, hogy fenntarthatóbb legyen a táplálkozásod

A megszokott ízektől nehéz búcsút venni, de a változás első lépése, hogy tudatosítjuk: semmit, ami jó, nem kell elengedni, sőt, rengeteg új alapanyag és recept kerülhet a látókörünkbe, ha nyitottak vagyunk a változásra. A Felelős Gasztrohős csapatának egyik küldetése az, hogy olyan lokálisan elérhető alapanyagokat mutasson be, melyek kiváló helyettesítői a messziről utaztatott termékeknek.

  1. Cseréld hazaira!
    Sok élelmiszer azért lesz vonzó, mert megkapja a superfood jelzőt. Ilyenek például a Dél-Amerikából származó chiamag és a quinoa. Beltartalmi értékeik azonban nem indokolják, hogy magasabb polcra helyezzük őket, mint az itthon is termő alternatíváikat. A chiamag helyettesíthető például a lenmaggal, melynek omega-3-zsírsav-tartalma magasabb, mint az újvilági terméké, míg a quinoa helyett választhatjuk akár a hajdinát, az árpát vagy épp a kölest is.
  2. Légy kreatív!
    A sok országban borzasztóan környezetterhelő módon, néha a lakosság kizsákmányolásával termesztett avokádó mára gyakori vendég lett a hazai konyhákban is. Bár a gyümölcs tényleg nagyon egészséges, egy kis kreativitással, hasonlóan egészséges alapanyagok felhasználásával mással is kiválthatjuk. Készítsünk színben és ízben is hasonló zöldborsókrémet, akár nyáron a saját kiskertünkben termelt zöldborsóból! A siker garantált!
  3. Egyél kevesebb húst!
    Nem kell teljesen vegetáriánussá vagy épp vegánná válni. Már néhány húsmentes nap beiktatása, illetve általánosságban a húsfogyasztás mérséklése is határozott lépés a környezeti terhelés csökkentésében. Ez ráadásul egészségügyi szempontból sem lenne elhanyagolható, hiszen a WHO szerint Európában 70%-kal több húst és tejterméket fogyasztunk, mint amennyire egészségünkhöz szükségünk lenne.

Többet szeretnél megtudni?

Ha szeretnéd behatóbban megismerni a élelmiszerek fenntarthatóságának problémakörét és megérteni, mi hozhat változást, látogass el a régió legnagyobb fenntarthatósági rendezvényére, a Kék Bolygó Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expóra és Élményprogramra!

Az esemény egyedülálló élményeket, tartalmát és látványvilágát tekintve is kiemelkedő kiállítást, kézzelfogható megoldásokat, szakmai programot és interaktív játékokat kínál a fiatalabb generációnak, a nagyközönségnek és az üzletnek egyaránt. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Találkozzunk 2023. szeptember 27. és október 1. között a Hungexpón!
További részletek: planetbudapest.hu

search icon