Még egy ok, hogy lemondjunk a vörös húsokról
Még egy ok, hogy lemondjunk a vörös húsokról

A napokban jelent meg az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című szakfolyóiratban a massachusettsi Tufts Egyetem és a Cleveland Clinic új tanulmánya, mely a vörös húsok és a szívbetegségek közötti összefüggést vizsgálta. Megállapításaik szerint a vörös húsok fogyasztása 22%-kal növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A tanulmányban 3931 férfit és nőt figyeltek meg, akiknek a vizsgálat kezdetén nem volt kardiovaszkuláris betegségük. Átlagosan 12,5 évig követték őket, ez idő alatt pedig rendszeresen vért vettek tőlük, valamint kikérdezték őket az étrendjükről. Az adatok szerint a hal, a baromfi és a tojás fogyasztása nem mutatott szignifikáns összefüggést a szívbetegségekkel, szemben a vörös húsokkal, ahol egyértelmű volt a kapcsolat. A kutató szerint a jelenség kulcsa a bélben keresendő, melynek mikrobiomját a vörös húsok befolyásolhatják.

Az étrend, a bélmikrobióta és a mikrobák által generált metabolitok közötti kölcsönhatás egyre inkább új útvonalnak tűnik, amely összekapcsolja (az állati eredetű élelmiszereket), különösen a vörös húst a szív- és érrendszeri egészségekkel.

– állítják a Tufts Egyetem kutatói tanulmányukban

Azt viszont a kutatók is megjegyzik, hogy a tanulmánynak vannak korlátai: az étkezési szokásokat önbevallás alapján határozták meg, és a megfigyelési módszereikkel nem lehetséges az ok-okozati összefüggéseket bizonyítani. A kutatás mégis fontos, hiszen alapot nyújthat komolyabb, klinikai vizsgálatokhoz.

Persze nem csak az egészségünk miatt fontos, hogy minél ritkábban együnk (vörös) húst – a bolygónak sem mindegy. Közismert, hogy a marhák emésztése során nagy mennyiségű metán szabadul fel. Egyes számítások szerint ez adja a kérődző állatokhoz kapcsolódó teljes kibocsátás 44%-át. Mindeközben a világ mezőgazdasági területeinek 60%-a áll a marhahústermelés szolgálatában, miközben az ágazat az emberiség kalóriabevitelének mindössze 2%-át szolgáltatja.

(plantbasednews.org)

search icon