Ezek a zöldségek tele vannak fehérjével!
Ezek a zöldségek tele vannak fehérjével!

A vegetáriánus vagy épp vegán életmód felé kacsintgatók körében gyakran merül fel a kérdés, hogy miképp tudják a korábban húsokkal bevitt fehérjéket pótolni. A dilemma azonban nem valós, inkább csak azért áll fenn, mert azt gondoljuk, hogy a húsok a fehérjék kizárólagos forrásai, ez azonban nem így van.

Számos olyan zöldség, gabona és hüvelyes van, melyek telis–tele vannak fehérjével. Még ennél is jobb hír, a szintén eléggé elterjedt nézettel szemben ehhez nincsen feltétlenül szükségünk különleges és ennek megfelelően nagyon drága zöldségekre.

A könnyedén hozzáférhető hüvelyesek például szinte kicsattannak a fehérjétől. Az fehérbab, a valamiért nálunk csak újév környékén fogyasztott lencse vagy épp a mindenki kedvencének számító zöldborsó pedig pont ilyenek. Utóbbi például, amellett, hogy magas B1, B2 és C-vitamin tartalommal is rendelkezik, 100 grammonként 5,4 gramm fehérjét tartalmaz. A lencse ennek közel a dupláját.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Easy Eco Tips (@easyecotips) által megosztott bejegyzés

A rendkívül sokoldalúan felhasználható földimogyoró is kiváló fehérjeforrás, 100 grammonként 26,7 grammot tartalmaz. Ma már náluk is egyre elterjedtebb, hogy nem csak nassolnivalóként, hanem krémek vagy más ételek összetevőjeként tekintünk rá.

A szerencsére egyre népszerűbbé váló brokkolira is számíthatunk, ha a fehérjebevitelünket egészséges szinten szeretnénk tartani húsok nélkül is. Minden 100 grammja nagyjából 3,3 gramm fehérjét tartalmaz, emellett viszont más, fontos tápanyagokban is gazdag.

search icon