A magas energiaárak miatt veszélybe kerül az európai zöldségtermesztés
A magas energiaárak miatt veszélybe kerül az európai zöldségtermesztés

Észak- és Nyugat-Európa szerte a zöldségtermesztők azt fontolgatják, hogy az európai energiaválság okozta pénzügyi csapás miatt leállítják tevékenységüket, ami tovább veszélyezteti az élelmiszerellátást. A megugró áram- és gázárak hatással lesznek a télen fűtött üvegházakban termesztett növényekre, például a paradicsomra, a paprikára és az uborkára, valamint azokra, amelyeket hűtőházban kell tárolni, például az almára, a hagymára és az újonnan divatba jött endíviára (ismertebb nevén cikóriára).

A termelés várható visszaesése és az árak megugrása azt jelenti, hogy a szupermarketek több árut szerezhetnek be melegebb országokból, például Marokkóból, Törökországból, Tunéziából és Egyiptomból.

A gazdák szerint a megugró gázárak jelentik a legnagyobb költséget az üvegházakban termesztett zöldségtermesztőknek. Francia gazdáknak 2023-ra a 2021-es árak több mint tízszereséért kínálnak villamosenergia-szerződést. A gazdák nem csak az energiaárak emelkedésével küzdenek. A műtrágya, a csomagolás és a szállítás költségei is emelkednek, és veszélyeztetik a haszonkulcsokat.

A termelési költségek összességében mintegy 30 százalékkal emelkednek. Néhány kolléga azon gondolkodik, hogy üresen hagyja az üvegházait, hogy a költségeket a lehető legalacsonyabban tartsa. Senki sem tudja, mi lesz jövőre

 – mondta Johannes Gross, a német Reichenau-Gemüse szövetkezet értékesítési igazgatóhelyettese, amelynek üvegházai mintegy 60 hektáron terülnek el. Elmondása szerint a többletköltségek felét-kétharmadát az energia teszi ki.

A Glastuinbouw Nederland üvegházipari csoport szerint 3000 tagjának akár 40%-a is pénzügyi nehézségekkel küzd. Még az olyan napsütötte országokban is, mint Spanyolország, a zöldség- és gyümölcstermesztők a műtrágyaköltségek 25%-os növekedésével küzdenek. Jack Ward, a Brit Termelők Szövetségének vezérigazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztés a melegebb éghajlatra helyeződjön át.

A termelés egyre délebbre fog áthelyeződni, Spanyolországon keresztül Marokkóba és Afrika egyes részeire

 – mondta Ward.

(forrás: Reuters)

search icon