Rothadnak a szobanövényeid? Segít a szakértő!
Rothadnak a szobanövényeid? Segít a szakértő!

Ha járatlan vagy a szobanövények gondozásában, a rothadás és a gombásodás könnyen kifoghat rajtad, ezért érdemes inkább a megelőzésre koncentrálnod. A divany.hu cikke mutatja, hogyan: Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője nyújt ebben segítséget, aki az úgynevezett agyaggolyós nevelés előnyeiről oszt meg néhány hasznos tudnivalót.

Az agyaggolyó a hidropónia, vagyis a vízkultúrás növénygondozás egyik kiváló eszköze, ami ültetőközegként alkalmazva nemcsak a növény stabilizálását segíti, hanem porózus összetétele révén eltárolja, majd fokozatosan engedi ki magából a vizet. A gyökerek így folyamatosan nedves, párás körülmények között lehetnek.

Az agyaggolyós nevelés másik előnye, hogy a levegős közegnek hála nem – vagy csak nagyon nehezen – indul be a rothadás, ami különösen lényeges az olyan fajtáknál, mint a könnyezőpálmák, a futókák vagy az olyan kedvelt és gyakori szobanövények esetében, mint a filodendronok.

Az agyaggolyós neveléssel a rothadáson túl elkerülhetők a gombás megbetegedések is, hiszen a jobb szellőzés miatt a gombák nehezebben tudnak kifejlődni és elterjedni a földben. Ennél a módszernél azonban elengedhetetlen a megfelelő mértékű tápoldatozás, különben a növény nem tud tápanyagokhoz jutni.

Ha bővebben is érdekel a téma, nézd meg Balázsnak ezt a videóját:

(Forrás: divany.hu – Kép: pexels.com)

search icon