Hidropónia
Hidropónia

A hidropónia olyan környezetbarát növénytermesztési módszer, amely során nincs szükség termőföldre, helyette tápoldattal gazdagított, oxigénben dús vizet használnak.

A folyamat során a növényeknek a gyökere ér a vízbe, így jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz és oxigénhez, ugyanakkor meg is tisztítják a vizet, amely ezáltal újra felhasználható. A módszer rendkívül víztakarékos, jóval kevesebb édesvízre van szükség ahhoz képest, mint amikor a növényeket a földben termesztik és öntözik.

Másik nagy előnye, hogy helytakarékos, így egységnyi területen sokkal több és többféle növényt lehet termeszteni, mint a hagyományos mezőgazdasági, kertészeti eljárásokkal. Mivel alapvetően zárt rendszerben folyik a termelés, elkerülhetők a kártevők és a betegségek, így növényvédő szerekre szinte nincs is szükség. Ha esetleg mégis, akkor jelentősen kevesebbre, mint a szabadföldi termesztésben. Ennek megfelelően az így termelt növények jóval egészségesebbek is.

További előnyként említendő, hogy ezzel az eljárással gyorsabb növekedést lehet elérni, és mivel nincs szükség termőföldre, városi körülmények között is alkalmazható.

További szócikkek

Kapcsolódó szócikkek

Akvapónia

Monokultúra

search icon