A mindennapokban a fenntarthatóság az étkezésnél kezdődik, következésképp a konyhában indul. Ennek ellenére a magyar háztartásokban fejenként évi 65 kg élelmiszer kerül a kukába. De milyen apró trükkökkel lehetne csökkenteni ezt a mennyiséget?
Az nlc.hu számolt be Iklódi Dóra food stylist előadásáról, aki szerint a fenntartható konyha egyik fő alapelve, hogy mindent felhasználunk, nincsen konyhai maradék. Ehhez pedig rögtön mellékelt is 5 remek tippet:
- Ne dobd ki a zöldségek levelét! Karalábé- vagy reteklevélből például remek pesztó készülhet. Ha nem tudod hogyan fogj neki, nézd meg a Greendex receptjét!
- A zöldségek pucolásánál keletkező maradék felhasználásából, pl. a lehámozott répa vagy krumpli héjából főzz zöldség alaplevet.
- A megmaradt kiflit, kenyeret szárĂtsd ki Ă©s daráld le Ă©s már kĂ©sz is a házi zsemlemorzsa.
- A megmaradt citrommal ragyogóvá varázsolhatod a konyhát. Ha viszont épp nincs megmaradó citromod, a citromsav és az ecet is remek környezetbarát megoldást nyújthat!
- A kávézaccot keverd a virágföldhöz ültetésnél és gyönyörködj a burjánzó
növényeidben!
Ezeken tĂşl pedig olyan, már általunk is sokszor javasolt lehetĹ‘sĂ©geink vannak, mint a lokális Ă©s szezonális alapanyagok használata, vagy a pĂ©nztárca- Ă©s szabadidĹ‘ kĂmĂ©lĹ‘ elĹ‘re tervezĂ©s. Ezek mellett ahogyan a cikk is kiemeli, Ă©rdemes lehet olyan recepteket keresni, melyekben egy másik Ă©tel maradĂ©ka felhasználhatĂł alapanyagkĂ©nt.
Szintén jó tipp, hogy keressünk közeli lejáratú termékeket, mert ezek egyrészt gyakran olcsóbbak, másrészt nagyobb eséllyel fogyasztjuk el őket, hiszen nem feledkezünk el róla, hogy hamarosan hulladékká válnának.