5 tipp az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez
5 tipp az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez

A mindennapokban a fenntarthatóság az étkezésnél kezdődik, következésképp a konyhában indul. Ennek ellenére a magyar háztartásokban fejenként évi 65 kg élelmiszer kerül a kukába. De milyen apró trükkökkel lehetne csökkenteni ezt a mennyiséget?

Az nlc.hu számolt be Iklódi Dóra food stylist előadásáról, aki szerint a fenntartható konyha egyik fő alapelve, hogy mindent felhasználunk, nincsen konyhai maradék. Ehhez pedig rögtön mellékelt is 5 remek tippet:

  1. Ne dobd ki a zöldségek levelét! Karalábé- vagy reteklevélből például remek pesztó készülhet. Ha nem tudod hogyan fogj neki, nézd meg a Greendex receptjét!
  2. A zöldségek pucolásánál keletkező maradék felhasználásából, pl. a lehámozott répa vagy krumpli héjából főzz zöldség alaplevet.
  3. A megmaradt kiflit, kenyeret szárítsd ki és daráld le és már kész is a házi zsemlemorzsa.
  4. A megmaradt citrommal ragyogóvá varázsolhatod a konyhát. Ha viszont épp nincs megmaradó citromod, a citromsav és az ecet is remek környezetbarát megoldást nyújthat!
  5. A kávézaccot keverd a virágföldhöz ültetésnél és gyönyörködj a burjánzó
    növényeidben!

Ezeken túl pedig olyan, már általunk is sokszor javasolt lehetőségeink vannak, mint a lokális és szezonális alapanyagok használata, vagy a pénztárca- és szabadidő kímélő előre tervezés. Ezek mellett ahogyan a cikk is kiemeli, érdemes lehet olyan recepteket keresni, melyekben egy másik étel maradéka felhasználható alapanyagként.

Szintén jó tipp, hogy keressünk közeli lejáratú termékeket, mert ezek egyrészt gyakran olcsóbbak, másrészt nagyobb eséllyel fogyasztjuk el őket, hiszen nem feledkezünk el róla, hogy hamarosan hulladékká válnának.

search icon