Maradék nélkül: ma van az élelmiszer-pazarlás elleni világnap
Maradék nélkül: ma van az élelmiszer-pazarlás elleni világnap

Ma van az ENSZ kezdeményezésére életre hívott élelmiszer-pazarlás elleni világnap, melynek célja világszerte termelt élelmiszer hulladék csökkentése. A témakörben érdemes elolvasni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss tanulmányát, melyben az Európai Unió által ajánlott módszertan szerint 2019 végén 165 magyar háztartás fogyasztási szokásait vizsgálták.

Az eredmények szerint egy átlagos magyar állampolgár 65 kg élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi 2016-os kutatás, 68 kg/fő/év mennyiséggel. A 4%-os csökkenés jelentős eredmény, mivel az eltelt időszakban a vásárlóerő bővülése megközelítőleg 16%-os volt. Igaz, az élelmiszerárak is az inflációt meghaladó mértékben növekedtek.

Ami az élelmiszer-hulladék összetételét illeti: a keletkező mennyiség fele, tehát 32-33 kg az elkerülhető kategóriába tartozik, keletkezésük megelőzhető lenne. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint pékáruk kerülnek a szemetesbe.

A környezettudatosságunk fejlesztése és az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében számos hasznos és érdekes információ olvasható a Nébih Maradék nélkül programjának weboldalán. A program az Európai Unió LIFE programjának hozzájárulásával valósul meg az Agrárminisztérium támogatásával.

(agrotrend.hu)

(kép: maradeknelkul.hu)

search icon