Olcsón ennél pesztót? Ne dobd ki a sárgarépa zöldjét!
Olcsón ennél pesztót? Ne dobd ki a sárgarépa zöldjét!

Ha pesztót akarunk csinálni, akkor nem csak költséges, ráadásul nagy mennyiségben legtöbbször csak a szezonban beszerezhető alapanyagok jelentik az egyetlen opciót. Egyre inkább teret nyernek az olyan alternatív alapanyagok, melyek eddig a kukában végezték. Pedig például a sárgarépa zöldje kiváló alapanyag lehet, csak merjük elkezdeni használni!

A sárgarépa zöldjére még azt sem mondhatjuk, hogy lenézett alapanyag: lényegében alapanyagszámba sem vesszük, ha egyáltalán hazahozzuk az üzletből vagy a piacról, biztosan a kukában, jobb esetben a komposztban végzi. Pedig egy olyan zöldségről beszélünk, mely értékes vitaminokban, klorofillban gazdag, ráadásul nagyon finom is.

A különböző korábban a szemetesben kikötő zöldekből érdemes pesztókat készítenünk, ezzel nem mellesleg nagy lépést tehetünk egy „zéróvésztesebb” életmód felé is. Nem muszáj az olasz eredetű finomságot feltétlenül bazsalikomból vagy épp petrezselyemből csinálni: a répa zöldje, vagy épp a retek levele is remek és teljes értékű helyettesítő lehet.

Ahogy a diningguide.hu cikke írja, sokak abban a tévhitben élnek, hogy a bokros zöld mérgező vagy legalábbis keserű, és fogyasztásra alkalmatlan. Ez azonban nem így van, csupán a petrezselyemnél pikánsabb az íze: magas a klorofill, kálium, magnézium, kalcium, K- és a C-vitamin tartalma. Olyannyira, hogy beltartalmi értékeivel vetekszik a gyökérzöldség legjobb tulajdonságaival. Fogyasztása tisztítja a vért, a veséket, még az emésztést is segíti.

Ahogy írják, pesztó készítése esetén érdemes petrezselyemmel és némi mentával vegyíteni, a fokhagymán, olajos magvakon és keménysajtokon felül. Nyugodtan használhatjuk saját receptjeinket, vagy kikísérletezhetünk újakat is. A cikk szerzője csupán arra hívja fel a figyelmünket, hogy citromlével bánjunk csínján, mert az felerősítheti a zöld kesernyésségét.

A diningguide.hu az alábbi receptet ajánlja egy 3 dl-es üvegnyi mennyiséghez:

  • 1/2 csokor sárgarépa zöldje
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • 1 marék olajos mag (ami van otthon: ideális a dió, esetleg pekándió)
  • 1/2 kisebb citrom frissen facsart leve
  • 2 ek. olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • ha van otthon: 2-3 szál menta
  • ha van otthon: 1 szál újhagyma zöld szára
search icon