Így óvd meg kutyádat a szilveszteri sokktól!
Így óvd meg kutyádat a szilveszteri sokktól!

A hangos robbanások és a színes fények talán egyeseket gyönyörködtetnek, állataink számára viszont biztosan borzasztó élményt jelentenek. Az állatvédők évről évre felhívják a figyelmet arra, hogy ilyenkor kiemelten figyeljünk kedvenceinkre, a kutyák mégis rendszeresen szöknek el ijedtükben szilveszter estéjén. De mit tudunk tenni, ha nem tudjuk kivédeni a durrogtatást?

A Tappancs Állatvédő Alapítvány összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, melyeket betartva kutyáink átvészelhetik az újévi durrogtatást. Ezek közül a legfontosabb talán az, hogy ha kimegyünk az utcára ünnepelni, akkor semmiképp ne vigyük magunkkal a kedvencünket! Mivel szilveszterkor nem csak késő éjjel használhatók a pirotechnikai eszközök, már a sétáltatáskor is legyünk nagyon résen!

Legalább ilyen fontos, hogy az állatot semmiképp se hagyjuk otthon egyedül! Ha szólít az évszázad bulija, akkor is kérjünk meg valakit, hogy vigyázzon rá, és ha gond van, próbálja helyettünk megnyugtatni a kutyánkat! Ebben az állatorvos is segíthet, ugyanis léteznek kifejezetten állatok számára kifejlesztett növényi alapú nyugtatók, ezeket azonban tanácsos időben beszerezni.

A durrogtatás idején próbáljuk elterelni az állat figyelmét, a negatív élményt próbáljuk meg jutalomfalatokkal pozitívvá formálni! Ha van rá energiánk, a hozzászoktatással is próbálkozhatunk: például tűzijátékhangok lejátszásával, miközben folyamatosan jutalmazunk és játszunk a kutyussal.

A fizikai előkészületek mellett sem szabad elmenni. Zárjuk be az ajtókat, ablakokat, a lehető legjobban hangszigeteljük a lakást! Ha a kutyát a kertben tartjuk, most vigyük be az előszobába vagy legalább a garázsba, olyan helyre, ahonnan nem tud kiszökni. Ha tudunk, kapcsoljunk valamilyen nyugodt zenét, és esetleg készítsünk egy kis kuckót a négylábúaknak, ahová el tudnak bújni, ha nagyon megijednének!

Ezenkívül jó, ha kéznél van az ügyeletes állatorvos elérhetősége. Ha pedig esetleg mégis elkószálna a kutyusunk, akkor mielőbb keressük fel a helyi menhelyet vagy a gyepmesteri telepet!

Aki pedig tényleg biztosra akar menni, kipróbálhatja az alábbi kutyanyugtató relaxációs zenét. Ez tényleg csak a plusz egy megoldás legyen, mert egyáltalán nem biztos, hogy tényleg működik!

A tűzijáték nem csak a háziállatok számára jelent komoly traumát. A vadállatok, ha lehet még jobban megszenvedik, hiszen rájuk nem vigyáz senki, őket nem nyugtatja meg a gazdi. Nemrég a tatai Vadlúdsokadalom kapcsán az esemény szervezőjével arról beszélgettünk, milyen kihívást jelent a vadludak számára az év végi égi háború, és miért lenne fontos változtatnunk azon, hogyan ünnepeljük az újévet. Az ősszel megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó keretében zajló Your Planet kiállításon számos érdekességet lehetett megtudni az állatvilágot veszélyeztető különféle problémákról. Ha nem jártál az expón, mindenképp olvasd el cikkeinket, melyek az eseményről készültek.

search icon