Így óvd meg kutyádat a szilveszteri sokktól!
Így óvd meg kutyádat a szilveszteri sokktól!

A hangos robbanások, és színes fények talán egyeseket gyönyörködtetnek, állataink számára viszont biztosan borzasztó élményt jelentenek. Az állatvédők évről–évre felhívják a figyelmet, hogy ilyenkor kiemelten figyeljünk kedvenceinkre, mégis rendszeresen szöknek el ijedtükben a kutyák szilveszter estéjén. De mit tudunk tenni, ha nem tudjuk kivédeni a durrogtatást?

A Tappancs Állatvédő Alapítvány összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, melyeket betartva kutyáink átvészelhetik az újévi durrogtatást. Ezek közül a legfontosabb talán az, hogy ha elmegyünk az utcai ünnepségekre, akkor semmiképp ne vigyük magunkkal a kedvencünket! Mivel szilveszterkor nem csak késő éjjel használhatók a pirotechnikai eszközök, már a sétáltatáskor is legyünk nagyon résen.

Legalább ilyen fontos, hogy az állatot semmiképp se hagyjuk otthon egyedül. Ha szólít az évszázad bulija, akkor is kérjünk meg valakit, hogy vigyázzon rá, és ha gond van próbálja helyettünk megnyugtatni a kutyánkat. Ebben az állatorvos is segíthet, ugyanis léteznek kifejezetten állatok számára kifejlesztett növényi alapú nyugtatók, ezeket azonban tanácsos időben beszerezni.

A durrogtatás idején próbáljuk elterelni az állat figyelmét, a negatív élmény próbáljuk jutalomfalatokkal pozitívvá formálni. Ha van rá energiánk, a hozzászoktatással is próbálkozhatunk, például a tűzijáték hangok lejátszásával, miközben folyamatosan jutalmazunk és játszunk a kutyussal.

A fizikai előkészületek mellett sem szabad elmenni. Zárjuk be az ajtókat, ablakokat, a lehető legjobban hangszigeteljük a lakást. Ha kertbe tartjuk a kutyát, akkor vigyük be az előszobába, de legalább a garázsba, olyan helyre, ahonnan nem tud kiszökni. Ha tudunk kapcsoljunk valamilyen nyugodt zenét, és esetleg készítsünk egy kis kuckót a négylábúaknak ahova el tudnak bújni, ha nagyon megijednének.

Ezen felül jó ha kéznél van az ügyeletes állatorvos elérhetősége, és ha esetleg mégis elkószálna a kutyusunk, akkor mielőbb keressük fel a helyi menhelyet vagy a gyepmesteri telepet!

search icon