Miért nincs vad a karácsonyi asztalon?
Miért nincs vad a karácsonyi asztalon?

Minden évben felmerül, hogy az ország adottságaihoz képest alig eszik vadat a magyar. Még mindig nem foglalta el az őt megillető helyet a nem vadászók asztalán a szarvas és a vaddisznó abban az országban, ahol egy közelmúltbeli vadászati szezonban bő 644 ezer (!) kilogramm húst dolgoztak fel csak gímszarvasból.

A vad kétségtelenül a legegészségesebb étel, amit ehetünk. Szabadon él, azt eszi, amit a természet ad, általában pedig hamarabb elpusztul a lövéstől, minthogy ezt egyáltalán felfogja. Ezzel szemben a háziállat rendkívül kis területen növekszik, míg vágáséretté válik. Közben különféle gyógyszerekkel rakják tele, és a húsa – tápértékét tekintve – sokkal kevésbé értékes, mint vadon élő társáé.

Ráadásul, ahogy ezt egy korábbi Planet Budapest 2023-cikkünkben megírtuk: „Az élelmiszer-termelés gyakran erőforrás-pazarló és környezetszennyező, kiváltképp az állattenyésztés. Utóbbit kiválóan példázza, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) adatai szerint a haszonállatok tenyésztéséhez és a takarmányozásukhoz használt területek kiterjedése nagyjából bolygónk szárazföldi területeinek 27%-át teszi ki. Ehhez képest az összes erdős terület – a tajga végtelen fenyveseitől az esőerdőkön keresztül a Gemenci erdőig – csupán 26%-ot.”

Sajnos, mire a vadhús a polcokra kerül, az ára is megsokszorozódik. A köztudatban mint úri asztalok étke jelenik meg, pedig már szarvasburger-húspogácsát is lehet kapni. Persze nem olcsó, de messze van a drága marhatermékek árától, cserébe sokkal finomabb!

Ne ódzkodjunk attól, hogy az ünnepi menüsorba is kerüljön egy jó vadas, vagy fácánból készüljön a húsleves! Biztos sikert aratunk majd vele!

search icon