Miért nincs vad a karácsonyi asztalon?

Miért nincs vad a karácsonyi asztalon?
Miért nincs vad a karácsonyi asztalon?

Minden évben felmerül, hogy az ország adottságaihoz képest alig eszik vadat a magyar. Még mindig nem foglalta el az őt megillető helyet a nem vadászók asztalán a szarvas és a vaddisznó abban az országban, ahol csak az előző vadászati évben 618 ezer (!) kilogrammot dolgoztak fel csak gímszarvasból.

A vad kétségtelenül a legegészségesebb étel, amit ehetünk. Szabadon él, azt eszi, amit a természet ád, általában pedig hamarabb elpusztul a lövéstől, minthogy ezt egyáltalán felfogja. Ezzel szemben a háziállat rendkívül kis területen növekszik, míg vágáséretté válik. Közben különféle gyógyszerekkel rakják tele, és a húsa – tápértékét tekintve – sokkal kevésbé értékes, mint vadon élő társáé.

Sajnos, mire a polcokra kerül, az ára is megsokszorozódik. A köztudatban mint úri asztalok étke jelenik meg, pedig már szarvasburger-húspogácsát is lehet kapni. Persze nem olcsó, de messze van a drága marhatermékek árától, és cserébe sokkal finomabb!

Ne ódzkodjunk attól, hogy az ünnepi menüsorba is kerüljön egy jó vadas, vagy fácánból készüljön a húsleves! Biztos sikert aratunk majd vele!

search icon