Kié az elütött vad?

Kié az elütött vad?
Kié az elütött vad?

Az év bizonyos időszakaiban a vad többet mozog, mint egyébként. Ez történhet azért, mert a „szerelem” után kajtatnak, vagy lehet a téli „vonulások” miatt. De ha megtörténik a baj, és mi, valamint az autónk jóformán karcolás nélkül megúsztuk, de ott fekszik a tetem, mit tegyünk?

Bizonyára minden családban akad egy okos, aki azonnal rávágja, hogy be kell rakni a csomagtartóba, aztán már rotyoghat is a bográcsban. Ez persze jól hangzik, és biztos finom a szóban forgó rokonunk pörköltje, azonban a fent említett cselekedetet úgy hívják, hogy bűncselekmény, méghozzá lopás.

A vad ugyanis az államé, amelyre a vadászati jogot a vadászatra jogosult gyakorolja a vadászterületen, ami pedig… Na, ez a jogi bikkfanyelv az egyszeri, autóval közlekedő civilek számára érthetetlen katyvasz. Természetesen nem kell mindenkinek jogásznak állnia, azonban illik tudni, hogy mit kell tennünk, ha elütünk egy vadat.

Egyrészt, mivel ez is közúti balesetnek számít, nem hajthatunk el. Másrészt értesítenünk kell a rendőrséget, aki tájékoztatja a vadászatra jogosultat, azaz a vadásztársaságot a történtekről. Ezután baleseti jegyzőkönyv készül, a tetemet intézi a vadászatra jogosult, mi pedig csak ezután hajthatunk tovább. Tehát a vadat ne tedd a csomagtartóba, és ne hagyd az árok szélén sem!

UPDATE:

Tavaly nyáron lépett hatályba a vadgazdálkodási törvény egy új kiegészítése. Ez valójában egy értelmező rendelkezés, melynek lényegét az egyik hazai autós portál így foglalta össze:

nem felel a vadásztársaság, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén.

Ami viszont biztos, hogy az autónkban keletkezett kárt a vadásztársaság nem fogja megtéríteni részünkre. Szerencsére azt is el lehet mondani, hogy bár megtehetnék, de jellemzően nem követelnek kártérítést, pedig egy-egy szebb gímszarvas bika vadgazdálkodási értéke akár több millió forintra is rúghat. A szakportál szerint az autós szemszögéből a Casco biztosításban lehet bízni, amennyiben a szerződésünkben a vadkár is szerepel. Egyes biztosítóknál külön vadkárra is köthetünk biztosítást. Ha vadveszélyes útszakaszon közlekedünk, mindenképp érdemes ilyenben gondolkozni.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón vadgazdálkodási kérdések is előkerültek, mind a szakmai program keretében, mind a kísérőrendezvényként megvalósuló Your Planet című kiállításon.

search icon