1 nap alatt 16 karácsony az űrben
1 nap alatt 16 karácsony az űrben

A Nemzetközi Űrállomáson az ünnepek alatt sem áll le az élet, folyamatosan jelen van a legénység, végzik a munkájukat, de természetesen karácsonykor és újévkor megadják a módját az ünneplésnek. Nézzük meg, hogyan ünnepeltek az asztronauták az űrben!

Az első karácsony az űrben

Az űrkorszak kezdetén viszonylag ritkák voltak az űrben eltöltött ünnepek. Az első olyan bevetés, amely karácsonyra esett, az Apollo 8 Hold körüli repülése volt 1968-ban. A mai napig emlékezetes pillanat, amikor a 3 asztronauta élőben jelentkezett szenteste, és felváltva olvastak fel a Bibliából, miközben a Holdról mutattak élő felvételt. A becslések szerint ezt 64 országban mintegy 1 milliárd ember nézte végig.

Ünnepek az űrben

Az elmúlt 21 évben szinte rutinszerűvé vált, hogy a nagy ünnepeket az asztronauták az űrben töltik, és a lehetőségeikhez mérten apró meglepetéssel készülnek, és közösen ünnepelnek. Élő bolygónk, valamint a világűr az idei Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is bemutatásra került, a Your Planet című kiállításon. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és elképesztő vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá és mindenki számára érthetővé azokat a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel szembe kell néznünk.

2021-ben is 5 űrhajós töltötte együtt az ünnepeket. Matthias Maurer, az Európai Űrügynökség űrhajósa azzal viccelődött, hogy a legénység 16 alkalommal ünnepelheti a karácsonyt.

Ez abból adódik, hogy a Föld körüli pályán keringve 24 óra leforgása alatt 16 napkeltét és 16 napnyugtát élnek át, miközben 28.000 km/órával száguldanak.

Az űrállomás a greenwich-i idő szerint üzemel, ebből kifolyólag az újév is vicces momentum, mivel a különböző időzónákba érésükkor a földi irányítók mind beköszönnek, és boldog újévet kívánnak.

A tavalyi legénység szájharmonikát adott egymásnak, és azzal zenéltek.

Sok nemzet és apró ajándékok

A Nemzetközi Űrállomáson sok nemzet és vallás képviselője megfordul, ezért az ünnepek is vegyesek. A klasszikus keresztény karácsonyon túl ünneplik a január eleji ortodox karácsonyt és a hanukát is, ha van zsidó gyökerű asztronauta.

Lekapcsolták a fedélzeti fényeket, és zseblámpákkal csináltak ünnepi világítást.

A tavalyi csapat tagjai apró desszerttel és pár szájharmonikával kedveskedtek egymásnak. (Az ő esetükben már jóval korábban, a küldetés előtt gondoskodni kell a karácsonyi ajándékokról.) A fedélzeti világítást lejjebb vették, és apró zseblámpákkal imitálták a gyertyafényt, ünnepi vacsoraként pedig a megszokott, előre konzervált, többnyire pépes, űrhajós ételeket ették.

A karácsonyi ajándék az súlytalanságban is karácsonyi ajándék.

Fotók: NASA

Forrás: CNN

search icon