1 nap alatt 16 karácsony az űrben

1 nap alatt 16 karácsony az űrben
1 nap alatt 16 karácsony az űrben

A Nemzetközi Űrállomáson az ünnepek alatt sem áll le az élet, folyamatosan jelen van a legénység, végzik a munkájukat, de természetesen karácsonykor és újévkor megadják a módját az ünneplésnek. Nézzük meg, hogyan ünnepeltek az asztronauták az űrben!

Rögtönzött karácsonyfa a Skylab fedélzetén 1973 decemberében.

Az első karácsony az űrben

Az űrkorszak kezdetén viszonylag ritkák voltak az űrben eltöltött ünnepek. Az első olyan bevetés, amely karácsonyra esett, az Apollo 8 Hold körüli repülése volt 1968-ban. Emlékezetes pillanat volt, amikor a 3 asztronauta élőben jelentkezett szenteste, és felváltva olvastak fel a Bibliából, miközben a Holdról mutattak élő felvételt. A becslések szerint ezt 64 országban mintegy 1 milliárd ember nézte végig. A szemcsés videó és hangfelvétel a mai napig megtekinthető, illetve meghallgatható.

Ünnepek az űrben

Az elmúlt 21 évben szinte rutinszerűvé vált, hogy a nagy ünnepeket az asztronauták az űrben töltik, és a lehetőségeikhez mérten apró meglepetéssel készülnek, és közösen ünnepelnek.

2021-ben is 5 űrhajós töltötte együtt az ünnepeket. Matthias Maurer, az Európai Űrügynökség űrhajósa azzal viccelődött, hogy a legénység 16 alkalommal ünnepelheti a karácsonyt.

Ez abból adódik, hogy a Föld körüli pályán keringve 24 óra leforgása alatt 16 napkeltét és 16 napnyugtát élnek át, miközben 28.000 km/órával száguldanak.

Az űrállomás a greenwich-i idő szerint üzemel, ebből kifolyólag az újév is vicces momentum, mivel a különböző időzónákba érésükkor a földi irányítók mind beköszönnek, és boldog újévet kívánnak.

A tavalyi legénység szájharmonikát adott egymásnak, és azzal zenéltek.

Sok nemzet és apró ajándékok

A Nemzetközi Űrállomáson sok nemzet és vallás képviselője megfordul, ezért az ünnepek is vegyesek. A klasszikus keresztény karácsonyon túl ünneplik a január eleji ortodox karácsonyt és a hanukát is, ha van zsidó gyökerű asztronauta.

Lekapcsolták a fedélzeti fényeket, és zseblámpákkal csináltak ünnepi világítást.

A tavalyi csapat tagjai apró desszerttel és pár szájharmonikával kedveskedtek egymásnak. (Az ő esetükben már jóval korábban, a küldetés előtt gondoskodni kell a karácsonyi ajándékokról.) A fedélzeti világítást lejjebb vették, és apró zseblámpákkal imitálták a gyertyafényt, ünnepi vacsoraként pedig a megszokott, előre konzervált, többnyire pépes, űrhajós ételeket ették.

A karácsonyi ajándék az súlytalanságban is karácsonyi ajándék.

Fotók: www.nasa.gov

További forrás: edition.cnn.com

search icon