Újrahasznosított rakétával indultak útnak a NASA űrhajósai
Újrahasznosított rakétával indultak útnak a NASA űrhajósai

Négy űrhajóssal a fedélzetén indult útnak a SpaceX újrahasznosított űrhajója. A Crew Dragon űrkapszulát legutóbb tavaly májusban használták, míg a Falcon 9 hordozórakétát novemberben.

Ez volt az első alkalom, hogy az Elon Musk vezette SpaceX újból felhasznált egy kapszulát és egy rakéktát, hogy a NASA számára szállítson asztronautákat a világűrbe.

Az űrhajó ma a kora reggeli órákban érte el a Nemzetközi Űrállomást (ISS), a közel 23 órás út végeztével. A küldetésen amerikai, francia és japán űrhajósok vesznek részt, akik a következő hat hónapot az ISS fedélzetén töltik majd, hogy tudományos kutatásokat folytathassanak.

Ahogy a Guardian írja, Musk és a SpaceX számára kiemelten fontos az, hogy az űrjárműveiket minél hatékonyabban újra fel tudják használni. Ez lehet ugyanis az alapja annak, hogy a cég elérje céljait. Ezek között kiemelt jelentőségű, hogy a világűrt minél több ember számára megnyissák és az, hogy a NASA következő holdraszállását ők bonyolíthassák le.

Az utazás jelentősége nem csak az újrahasznosított űrhajó miatt történelmi, hanem azért is, mert véget vetett az amerikai űrügynökség orosz kiszolgáltatottságának. A NASA ugyanis az űrsiklói nyugdíjazása óta csak a Roszkoszmosz segítségével tudott eljutni a világűrbe.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon