100 millió dollárral támogatja Elon Musk a klímaváltozás megoldására irányuló ötleteket
100 millió dollárral támogatja Elon Musk a klímaváltozás megoldására irányuló ötleteket

Elon Musk, a Space X vezetője, versenyt hirdetett az X-Prize nevű nonprofit amerikai szervezeten keresztül, amelynek összdíjazása 100 millió dollár (kb. 29,3 milliárd forint). A verseny célja olyan technológiák kifejlesztése, amely képes hatékonyan kivonni a szén-dioxidot a légkörből vagy az óceánokból, majd úgy eltárolni, hogy ne kerüljön oda ismét vissza. 

Az XPRIZE Carbon Removal 2021. április 22-én, a Föld napján kezdődik és négy éven át tart majd, tehát 2025. április 22-én derül ki a győztes kiléte.

Első körben, a következő 18 hónapban a verseny bírái 15 csapatot választanak majd ki, amelyek mindegyike 1 millió dollárt kap az ötletére. Emellett 200 ezer dollárral motiválnak 25 diákcsapatot, amely jelentkezik a megmérettetésre. A döntős három csapat közül a harmadik helyezett 10, a második 20, míg a harmadik 50 millió dolláros jutalomban részesül.

Ha az olvasó úgy érzi, hogy van egy jó ötlete, ami segít  2030-ig évente 6, 2050-ig pedig évente 10 gigatonna szén-dioxidot eltávolítani a légkörből, ne habozzon jelentkezni! A kutatók szerint ugyanis ekkora mennyiségben szükséges kivonni a szén-dioxiodot annak érdekében, hogy kiküszöböljük a globális felmelegedés katasztrofális hatásait.

(HVG)

search icon