Elon Musk szerint karbonadóval lehetne hatékonyan csökkenteni a kibocsátást
Elon Musk szerint karbonadóval lehetne hatékonyan csökkenteni a kibocsátást

A világ leggazdagabb embere Joe Rogan podkasztjában beszélt arról, szerinte milyen módszerrel tudjuk legyőzni a klímaválságot, és hogy a párizsi egyezmény jelen formájában csak egy darab papír, ha nem teszünk valós lépéseket.

A SpaceX és a Tesla vezére meg van róla győződve, hogy az egyetlen eszköz, amellyel gyorsan és hatékonyan fel lehet venni a harcot a kibocsátással, az a kibocsátás megadóztatása. Jelenleg ugyanis nincs közvetlen pénzbeli következménye annak, ha egy cég vagy egy fogyasztó nagy mennyiségű üvegházhatású gázt ereszt a légkörbe.

Musk szerint az adó állampolgárokra eső részét progresszív formában, jövedelmük szintje alapján kellene meghatározni, tehát minél magasabb jövedelmű valaki annál határozottabban a kibocsátáscsökkentés felé kellene terelni az adó mértékével.

Az elektromos autók gyártójával szemben felmerülhet a gyanú, hogy a karbonadóval saját vállalkozását akarná felpörgetni. Valószínűleg egy ilyen intézkedés valóban még jobban felpörgetné az eautók piacát, de ahogy Musk jelezte, a SpaceX-nek például keményen kellene fizetnie a rakéták üzemanyagának kibocsátása miatt.

Vagy lesz fenntartható energiánk, vagy a civilizáció összeomlik. Ha tehát nem omlik össze a civilizációnk, akkor lesz fenntartható energiánk, a kérdés már csak az, hogy ez mikor következik be. Minél előbb annál jobb.

-mondta Musk

Ahogy egy szakértő mondta a kérdéssel kapcsolatban, a szén-dioxid adó Adam Smith láthatatlan kezének zöld hüvelykujja lenne.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(cnbc) Borítókép: flickr/jdlasica

search icon