Mennyiben összeegyeztethető az űrturizmus a fenntarthatósággal?
Mennyiben összeegyeztethető az űrturizmus a fenntarthatósággal?

A héten jelentették be, hogy jövő januárban a SpaceX rakétájának fedélzetén három űrturista utazik majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) ahol nyolc napot töltenek majd el.

Ez lesz a történelemben az első alkalom, hogy teljesen polgári legénység utazik az ISS-re. A három űrturista fejenként 55 millió dollárt fizet az útért. A hajó negyedik utasa, a misszió parancsnoka lesz, aki egy már visszavonult, tapasztalt űrhajós.

A bejelentés komoly felháborodást váltott ki, többen is megkérdőjelezik a napjaink válságai mellett az űrturizmus létjogosultságát. A civil legénység azzal védekezik, hogy útjuk más filantróp erőfeszítések fellendítésében is nagy szerepet játszhat.

Az egyik utas, a multimilliomos Larry Connor szerint nem feledkezhet meg az emberiség a jövőről és a hosszútávú elképzelésekről, amellett, hogy természetesen napjaink válságainak megoldását prioritásként kell kezelni.

A küldetés körüli viták olyan kérdéseket is felvetnek, hogy az űrügynökségeknek egyáltalán szabad-e tovább folytatniuk az űrkutatást. A technológiájukat és a pénzügyi forrásaikat sokak szerint inkább az éghajlati válság megoldására kellene szentelniük.

Lor Garver, a NASA egykori magas rangú tisztségviselőjének 2019-es véleménycikke szerint az űrhivatal feladata ma nem a Hold vagy a Mars meghódítása, hanem a mi bolygónk problémáinak megoldása kellene, hogy legyen.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(ecowatch)

search icon