Hogyan lehet fenntarthatóbb a karácsonyi menü?
Hogyan lehet fenntarthatóbb a karácsonyi menü?

Már csak napok kérdése, és idén is kezdetét veszik a nagy karácsonyi lakomák, melyek egy része sok esetben végzi ételhulladékként. A Guardian életmód cikkében hasznos tippeket ad arra vonatkozóan, hogyan lehet a karácsonyi menüt megtervezni és kivitelzni környezettudatosan, és közben még spórolni is.

  • Ha szupermarketből vásárolunk készételt, akkor a vendégek számával arányosan érdemes csomagokat választani. Illetve mindenkint arra biztatnak, hogy a karanténban elsajátított sütési és főzési fortélyokat vessék be karácsonykor is.
  • Food waste appokon is be lehet szerezni néhány hozzávalót, bár Magyarországon erre jelenleg korlátozottak a lehetőségek, a Munch és a Tudatos app egy próbát megérhet.
  • Az ételbeszerzés során helyezzük a mennyiség helyett inkább a minőségre a hangsúlyt.
  • Szerezzük be az alapanyagokat helyi termelőktől és kiskereskedőktől. (Ez a COVID okozta gazdasági visszaesés idején nagy támogatást jelent)
  • Használjuk a fagyasztót is: beszerezhetünk egészséges fagyasztott zöldséget és gyümölcsöt is, amik ráadásul még kevesebbe is kerülnek. Emellett az ünnepek alatti maradékot is le lehet fagyasztani és később felhasználni.
  • Ajándékozhatunk is ételt szeretteinknek akár kedvenc éttermünk által kiállított utalvány formájában, melyet a pandémia végeztével el is lehet fogyasztani.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon