Ezeket a címkéket keresd a boltokban, ha környezetbarát terméket szeretnél vásárolni
Ezeket a címkéket keresd a boltokban, ha környezetbarát terméket szeretnél vásárolni

Amikor új terméket kell vásárolnunk, sokszor nehéz eldönteni, melyik valóban környezetbarát, azaz melyiknek van a legkisebb negatív környezeti hatása. Ebben segít kiigazodni a Tudatos Vásárló magazin, mely négy olyan hiteles ökocímkét mutat be, melyben igazán megbízhatunk a zöldre mosás veszélye nélkül. 

Az Európai Uniós ökocímkét (EU Ecolabel) az Európai Bizottság és a tagállamok alakították ki, és ezt mind az Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC), mind az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) hitelesnek tartja. Az EU-ban működő cégek saját elhatározásukból nyújthatják be jelentkezésüket a tanúsítási eljárásra, hogy megszerezzék és használhassák a virágos uniós ökocímkét egy adott termékkategória legkiválóbb termékein. Az élelmiszereken kívül több mint 70 000 egyéb, uniós ökocímkés termék közül választhatunk, többek között samponok, folyékony mosószerek, papírzsebkendők, festékek és textilanyagok, padlóburkoló anyagok, pelenkák, elektronikus cikkek rendelkeznek a minősítéssel. Sőt az uniós ökocímkét szolgáltatások is elnyerhetik: például szállodák, takarítócégek. A legkörnyezetbarátabb pénzügyi szolgáltatásoknak járó uniós ökocímke pedig már szintén hamaorsan elérhető lesz. Mindezen felül 2021 őszétől szigorú követelményekkel rákerülhet a címke a kozmetikai termékekre is.

Ezt a címkét érdemes keresni! (Wikipedia)

Az uniós ökocímkén kívül három egyenértékű nemzeti kormányzatok által kifejlesztett, illetve regionális környezetbarát védjegyet is megismerhetünk, amelyek ugyanannyira hitelesek és megbízhatóak, mint az uniós ökocímke. A Kék Angyal Németországban 1978 óta, az Északi Hattyú Ökocímke az északi országokban 1989 óta, és az Osztrák Ökocímke 1990 óta a legnépszerűbbek.

Ha pedig további minősítési eljárások hitelességét szeretnénk ellenőrizni, a Tudatos Vásárló honlapján található szuper címkeadatbázis segíthet benne. Ott a fentebb bemutatott minősítéseket is megtalálhatjuk!

(Tudatos Vásárló)

(pexels – Laura James)

search icon