Az idei karácsony  fenntartható csomagolása: furoshiki
Az idei karácsony  fenntartható csomagolása: furoshiki

Az idei karácsony előreláthatólag nem csak a COVID-19, hanem a környezettudatos trendek növekedése miatt is más lehet, mint amit az elmúlt években megszokhattunk.

Többek között a szokásos papírból készült csomagolóanyagok helyett a japán textilcsomagolás művészetével, a furoshikivel is megismerkedhetünk. A furoshiki használatának gyakorlata az Edo időszakban (1603-1868) terjedt el széles körben az ázsiai szigetországban, amikor a közfürdőket látogatók textillel csomagolták be a ruháikat, hogy másokkal ne keveredjen el. Később ruhák, ételek és ajándékok szállítására használták.

Az egyszerre attraktív és újrahasznosítható kendők használata egyszerű: az ajándékokat a szövet közepén helyezzük el, amelyet ezután a tárgy köré hajtunk és csomóval rögzítünk. A furoshikivel maga a csomagolás anyaga is ajándékká válik, és akár ismételten felhasználhatjuk csomagolóanyagként is.

Több nagyobb brit ajándéküzlet lánc, sőt a Magyarországon is elérhető Lush is kínál többféle textilcsomagolóanyagot, de egy otthon található kendővel is nekivághatunk a furoshiki művészetének.

(Guardian)

search icon