Többször használható papírzacskók jelenthetik a jövőt
Többször használható papírzacskók jelenthetik a jövőt

Napjainkban egyre nagyobb az igény az egyszer használatos műanyag zacskók termelésének csökkentésére. A papírzacskó népszerű alternatívája a műanyag zacskóknak, ám élettartama rövid. A Penn State kutatóinak új tanulmánya olyan eljárást mutat be, amellyel a papírtáskák erősebbé tehetők, hogy jobb alternatívát jelentsenek a műanyagokkal szemben.

Ez az új tanulmány egy olyan eljárást javasol, amellyel a papírzacskók elég tartósakká válhatnak ahhoz, hogy többször is felhasználhatóak legyenek, ugyanakkor egy lúgos kezeléssel kémiailag lebonthatók, aminek eredményeképpen bioüzemanyag-előállítás forrásaként működhetnek.

Amikor ezeknek a papírtermékeknek az elsődleges felhasználása véget ér, a másodlagos célokra való felhasználásuk teszi őket fenntarthatóbbá

– mondta Daniel Ciolkosz, a mezőgazdasági és biológiai tudományok docense.

A tanulmány vezető kutatója, Jaya Tripathi elmondta, hogy most egy olyan innovatív eljárást dolgoztak ki, amely során a papírban lévő cellulózt oxigénhiányos környezetben állítják elő, aminek köszönhetően a nedvesség sem tehet bennük kárt a használat alatt. Mi több, ezek a zacskók ellenállóbbak akkor, ha nedvességet kapnak. A Resources, Conservation and Recycling című szaklapban nemrégiben közzétett eredményekben a kutatók arról számoltak be, hogy a papír nedves szakítószilárdsága akár húszszorosára is nőhet.

A kutatók szerint akár egy ilyen, viszonylag egyszerűbbnek tűnő fejlesztéssel is versenyképes alternatívává válhatnak a papírzacskók a műanyag zacskókkal szemben. Ezzel önmagában is jelentősen lehet csökkenteni a műanyagok használata által okozott környezeti hatásokat. A papírzacskókat azonban többször fel kell felhasználni ahhoz, valóban környezetbarát alternatíva lehessen.

(Forrás: psu.edu)

search icon