Újabb európai országban tiltják meg a műanyag szatyrok és zacskók árusítását
Újabb európai országban tiltják meg a műanyag szatyrok és zacskók árusítását

Az ukrán parlament kedden elfogadta második, végleges formában azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a műanyag szatyrok, zacskók forgalmazását az üzletekben, a gyógyszertárakban, valamint a vendéglátó és szolgáltató egységekben.

Azután, hogy a világ számos országában már betiltották a műanyag zacskók árusítását, elsősorban környezetvédelmi megfontolásból most keleti szomszédunknál is erre az útra lépnek. A frissen elfogadott törvény értelmében a következő 9 hónapos türelmi idő alatt a kereskedőknek át kell térniük a papírból készült vagy többször használható táskák forgalmazására.

A határidő lejárta után a megmaradt műanyag zacskókat meg kell majd semmisíteni. Ezután ráadásul komoly pénzbírság lesz majd kiszabható a törvény megszegéséért. Első alkalommal 1700-tól 3400 hrivnyáig (mintegy 17 500-35 000 forint) terjedhet a bírság, ismételt elkövetés esetén pedig 3400-8500 hrivnya (35 000-87 600 forint) közötti összegre büntethetnek majd a hatóságok.

2023-ig a tilalom még nem terjed ki a biológiailag lebomló műanyag zacskókra, valamint az ultravékony, legfeljebb 15 mikron vastag műanyag zacskókra, amelyek friss hal, hús, ömlesztett termékek, jég csomagolására szolgálnak.

Július elsejével itthon is nagy változások jöhetnek műanyagfronton, hiszen a tavaly nyáron elfogadott törvény értelmében számos egyszer használatos műanyag termék és csomagolóanyag kerül betiltásra.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon