Húsz vállalat felelős a világon keletkező egyszer használatos műanyaghulladék több mint feléért
Húsz vállalat felelős a világon keletkező egyszer használatos műanyaghulladék több mint feléért

Húsz vállalat felelős a világon keletkező egyszer használatos műanyaghulladék több mint feléért, ami táplálja az éghajlati válságot és környezeti katasztrófát okoz, derül ki egy új kutatásból, melyet a Wood Mackenzie, a London School of Economics és a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet partnerei készítettek. A világ műanyag csomagolási hulladékának 55%-áért felelős globális vállalatok között állami tulajdonú és multinacionális vállalatok egyaránt vannak, köztük olaj- és gázipari óriások és vegyipari cégek.

A Plastic Waste Makers Index először tárja fel azokat a vállalatokat, amelyek olyan polimereket gyártanak, amelyekből eldobható műanyag tárgyak lesznek, az arcmaszkoktól kezdve a műanyag zacskókon át a palackokig, amelyek rövid életük végén szennyezik az óceánokat, vagy elégetik őket, illetve a hulladéklerakókba kerülnek.

A jelentésből az is kiderül, hogy Ausztrália vezeti az egy főre jutó legtöbb egyszer használatos műanyaghulladékot termelő országok listáját, megelőzve az Egyesült Államokat, Dél-Koreát és Nagy-Britanniát.

A vállalatok közül az ExxonMobil a világ legnagyobb egyszer használatos műanyaghulladék-szennyezője, 5,9 millió tonnával járul hozzá a globális hulladékhegyhez. A világ legnagyobb vegyipari vállalata, az amerikai székhelyű Dow 5,5 millió tonna műanyaghulladékot, míg a kínai olaj- és gázipari vállalat, a Sinopec 5,3 millió tonnát hozott létre. A vállalatok közül tizenegy ázsiai, négy európai, három észak-amerikai, egy latin-amerikai és egy közel-keleti székhelyű. Műanyaggyártásukat vezető bankok finanszírozzák, köztük elsősorban a Barclays, a HSBC, a Bank of America, a Citigroup és a JPMorgan Chase.

Az elemzések azt mutatják, hogy a 20 legnagyobb globális vállalat hatalmas műanyaghulladék-lábnyoma a 2019-ben kidobott 130 millió tonna egyszer használatos műanyag több mint felét teszi ki. Az egyszer használatos műanyagok jelentős részben fosszilis alapanyagokból készülnek, ezzel nagyban hozzájárulnak a klímaválsághoz, sőt ezeket a legnehezebb újrahasznosítani. A tanulmány szerint mindössze 10-15 százalékukat tudják felhasználni alapanyagként újra.

Al Gore, a környezetvédő és volt amerikai alelnök szerint az úttörő elemzés rávilágít arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok hogyan sietnek átállni a műanyaggyártásra, miközben két fő piacuk – a közlekedés és a villamosenergia-termelés – szén-dioxid-mentessé válik.

Mivel a legtöbb műanyagot olajból és gázból – különösen a tört gázból – állítják elő, a műanyag előállítása és fogyasztása a klímaválság jelentős hajtóerejévé válik. Ráadásul az így keletkező műanyaghulladék – különösen az egyszer használatos műanyagok – a hulladéklerakókban, az utak mentén és a folyókban halmozódik fel, amelyek hatalmas mennyiséget szállítanak az óceánba.

figyelmeztett a jelentés kapcsán Gore.

A műanyaghulladék-válság évről évre növekszik. A következő öt évben az egyszer használatos műanyagokhoz szükséges szűz polimerek előállítására szolgáló globális kapacitás több mint 30%-kal nőhet. Ha ez így lesz, 2050-re a műanyag várhatóan az üvegházhatású gázok kibocsátásának 5-10%-át teheti majd ki.

A műanyagszennyezés az egyik legnagyobb és legkritikusabb fenyegetés, amellyel bolygónk szembesül. A jelenlegi kilátások egyre rosszabbak lesznek, és egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból származó műanyagok gyártói ellenőrzés nélkül folytassák a megkezdett tevékenységüket. Mivel óceánjaink fuldokolnak, és a műanyag hatással van az egészségünkre, határozott beavatkozásra van szükség a gyártók, a kormányok és a pénzügyi világ részéről, hogy megtörjük a tétlenség körforgását.

mondta Dr. Andrew Forrest AO, a Minderoo Alapítvány elnöke.

(Guardian)

(fotó: pexels – Polina Tankilevitch)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon