Idén is lesz elég karácsonyfa
Idén is lesz elég karácsonyfa

A belföldi fenyő ültetvények kitermelése elkezdődött, így az idei karácsonyra is bőven lesz elegendő fenyőfa.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint, Magyarországon az ünnepi időszakban akár 2 millió fenyőfa is vevőre találhat, a kínálat túlnyomó részét a luc-, az ezüst-, és a Kaukázusban őshonos nordmann teszi ki. Ezekből a környező országokba is jut, míg az itteni piacra körülbelül félmillió fenyő érkezik más országokból. A kitermelés november közepétől a földlabdás fákkal kezdődött.

A belföldi termőterület 3000-3500 hektár, túlnyomó részük Vas, Zala, Somogy vármegyében található, de a Mátra és a Bükk környékén, valamint Nógrád vármegyében is sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel.

Fenyőfatermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. A minőség a jó szaporítóanyagnak és a korszerű termesztéstechnológiának köszönhetően évről évre jobb. Erdőink és zöld területeink gyarapítása, az idei Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai mezőgazdaság számos neves képviselője részt vett, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

A NAK hangsúlyozta, hogy érdemes valódi fenyőt választani, mert a műfenyő gyártása környezetszennyező, ráadásul túlnyomó része Kínából érkezik, ökológiai lábnyomát így a hosszas szállítás is növeli. A műanyag fák csak akkor tekinthetők környezetbarátnak, ha legalább 20 évig használják őket.

(NAK)

search icon