Valódi vagy mű: melyik karácsonyfa a fenntarthatóbb?
Valódi vagy mű: melyik karácsonyfa a fenntarthatóbb?

Minden évben ugyanaz a dilemma. Vegyünk-e műfenyőt, amely hosszú éveken át szolgál majd, vagy maradjunk a valódi fánál, amelyet január 6-án kidobunk? Az éghajlati válsággal kapcsolatos növekvő aggodalmak miatt sok fogyasztó elgondolkodik azon, hogy vajon mi a legzöldebb megoldás.

A leginkább fenntartható karácsonyfa kiválasztása a körülményektől függően változik. Azok számára, akiknek már van műfenyőjük, a legjobb, ha továbbra is azt használják ahelyett, hogy újat vásárolnának. Egy 180 cm magas műfenyő körülbelül 40 kg üvegházhatású gázkibocsátásért felelős, ami azt jelenti, hogy nagyjából 10 karácsonyon keresztül kell újra felhasználni ahhoz, hogy a környezeti hatása kisebb legyen, mintha minden évben valódi fát vásárolnánk. A műfenyők szén-dioxid-kibocsátásának mintegy kétharmadát a műanyag teszi ki, amelyből készülnek. Ha ilyet akarunk vásárolni, keressünk újrahasznosított anyagokból készültet, vagy ami még jobb, vegyünk használt, de jó állapotban lévő fát.

Ha valódi fenyőt szeretnénk, mindig válasszunk a közelben termesztett fajták közül. Olyan helyi termelőtől vásároljunk, aki nem távolról szállított fát árul, amelynek sok kilométert kell megtennie, mire ide érkezik.

Aki ért a kertészkedéshez, a legjobban akkor jár, ha cserepes fát vásárol, és egész évben gondoskodik róla. Így a fenyő az első használat után is újra meg újra díszíthető marad.

Az, hogy hogyan semmisítjük meg a fenyőfákat az ünnepek után, valójában fontosabb, mint az, hogy honnan származik. Ha a hulladéklerakóban végzi, a környezetre gyakorolt hatása sokkal rosszabb a bomlás során felszabaduló metán miatt. A legtöbb helyi önkormányzat ma már felkínálja a karácsonyfák begyűjtését, amelyeket felaprítanak és a kertekben és parkokban használnak fel. Mindenképpen vegyük igénybe ezt a szolgáltatást, ha tehetjük.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: The Guardian

search icon