A valódi karácsonyfa előnyei
A valódi karácsonyfa előnyei

Ma évente több mint nyolcmillió karácsonyfát adnak el az Egyesült Királyságban, és becslések szerint 25-30 millió darabot az Egyesült Államokban. A valódi fák a fiatalabb generációk körében is újra divatba jöhetnek, egy nemrégiben készült amerikai felmérés szerint az ezredfordulósok 82%-kal nagyobb valószínűséggel vesznek élő fát, mint a korábbi generáció tagjai. De ez milyen hatással lesz a bolygónkra?

A friss kutatások kimutatták, hogy a karácsonyfa-ültetvények fellendíthetik a biológiai sokféleséget, különösen azokon a területeken, ahol az a mezőgazdaság intenzívebbé válásával csökkenő tendenciát mutat ez a sokféleség. Ennek az az oka, hogy az ültetvények általában nyílt, talajban gazdag élőhelyi struktúrákkal rendelkeznek, ami lehetővé teszi a táplálékforrásokhoz való jobb hozzáférést a növények számára. Emellett általában kevésbé intenzíven gazdálkodnak ezeken a területeken, mint az iparosított mezőgazdaság nagy részén, ami szintén segít a tápanyagok elérhetőségében.

Úgy gondolom, hogy sokkal több árnyalat van a dologban, mint az, hogy kivágunk-e egy fát vagy sem

 – mondja Alexandra Kosiba, a Vermont Egyetem erdőökológusa.

Vermontban például – teszi hozzá Kosiba – a karácsonyfa-ültetvények nagyban támogatják a helyi gazdaságot, és segítenek megőrizni a földet vidéki tájként. Az, hogy hogyan használjuk a földjeinket, különösen fontossá vált két sürgető és egymással mélyen összefüggő környezeti válság miatt.

Egy nemrégiben Németországban végzett tanulmányban például a kutatók megállapították, hogy a karácsonyfa-ültetvények fontos menedéket jelenthetnek az intenzív mezőgazdasági területeken élő, visszaszorulóban lévő mezőgazdasági madarak, például a sárgarigó és a cinege számára. Az eredmények egybecsengenek egy másik, 2018-ban a németországi Sauerlandban végzett vizsgálattal, amely szerint az ültetvények fontos menedékek a fakopáncsok számára.

Eközben az USA északkeleti részén a természetes erdős területeken a karácsonyfa-ültetvényekhez hasonló fiatalabb, nyílt erdők nagyobb koncentrációban tartalmazhatnak rovarokat vagy füveket, amelyek a madarak és emlősök életciklusának bizonyos szakaszaiban fontos tápanyagot jelenthetnek. Különösen akkor van ez így, ha a karácsonyfaültetvény egy sokkal nagyobb táj vagy élőhelytípusok mozaikjának része.

Fontos azonban, hogy egyes esetekben a karácsonyfák termesztésére használt területek környezeti szempontból sokkal rosszabb hasznosításban részesülhetnek, a már nem fát nevelünk rajta. A városokhoz közeli területek például parkolóként találhatnak alternatív felhasználási módot.

(forrás: bbc.com)

search icon