A mamutfenyőknek szükségük van a tűzre a megújuláshoz
A mamutfenyőknek szükségük van a tűzre a megújuláshoz

A napokban írtunk a Yosemite Nemzeti Parkban felcsapó erdőtüzekről, melyek a park azon részén pusztítottak, ahol a leghíresebb óriás mamutfenyők is találhatók. Azóta a park egyik munkatársa arról a sokak számára ismeretlen folyamatról számolt be, hogy a tűz a világ néhány legöregebb óriás mamutfenyőjének még hasznára is válhat, mivel segíthet a magok felszabadításában és a törmelék eltakarításában az erdő talajáról, megelőzve ezzel a súlyosabb tüzeket, amelyek sok hatalmas fát kiirtanának.

A mostani tűz alacsony intenzitásúnak számít, melyek ugyan valószínűleg elpusztítottak néhány fiatalabb mamutfenyőt, de közben a bozótot és a holtfákat is eltakarította, melyek később sokkal intenzívebb tüzek fészkét képezhették volna. Ahogy egy helyi tűzoltó mondta, a tűz megfelelő mennyiségben egészséges is lehet, a mostani pedig kifejezetten az volt.

A mamutfenyőknek azért is szükségük van a tűzre, mert tobozaik csak megfelelő mennyiségű hő hatására nyílnak fel. Az így kihulló magok pedig az elégett kisebb növényekből származó tápanyagtól termékeny talajon kezdhetik pályafutásukat.

Ezzel együtt azt is fontos megjegyezni, hogy bár a mostani tűz nem okozott túlságosan nagy károkat, az elmúlt évek tüzei kevésbé voltak szelídek. A szakértők becslései szerint az elmúlt években az óriás mamutfenyő-állomány 20%-át irthatták ki a klímaváltozás miatt egyre intenzívebb tüzek. (Reuters)

search icon