Az óriás mamutfenyők 20%-ka pusztult el az elmúlt két év erdőtüzeiben
Az óriás mamutfenyők 20%-ka pusztult el az elmúlt két év erdőtüzeiben

A világ legnagyobb fáinak közel az ötöde pusztult el az elmúlt két évben az erdőtüzek által, holott a faj igen vastag kérge miatt korábban kvázi tűzállónak számított.

A szakértők szerint az, hogy a tüzek olyan intenzívvé tudtak válni, hogy képesek voltak elpusztítani a fákat, az éghajlatváltozás számlájára írható.

A mamutfenyőkről elnevezett kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban és a környező erdőkben a becslések szerint 2261-3637 fa pusztult el idén, míg a tavalyi tűzvészek során 7500-10 400 egyed vált a tűz martalékává.

Ez már csak azért is nagyon problémás, mert a faj kizárólag ezen a vidéken számít őshonosnak.

A kijózanító valóság az, hogy újra hatalmas veszteségeket szenvedtek ezek az ikonikus és generációkon át pótolhatatlan óriások. Bármennyire is lenyűgözőek ezek a fák, nem vehetjük őket természetesnek. Lépéseket kell tennünk megvédésükre, ha azt szeretnénk, hogy még a dédunokáink is láthassák őket.

– mondta Clay Jordan, a nemzeti park munkatársa

Kalifornia államban az elmúlt évek példátlanul aszályosak voltak, az utóbbi 5 év pedig minden eddigit felülmúló erdő- és bozóttüzeket hozott. Ennek nyomán egyes fákat, például az ikonikus Sherman tábornokot komoly védelemmel látták el, hogy ne válhassanak a tűz martalékává.

(Guardian) Borítókép: twitter.com/SequoiaKingsNPS

search icon