Melyik a világ legnagyobb fája?
Melyik a világ legnagyobb fája?

A világ legnagyobb fafaja az örökzöld mamutfenyő, mely átlagosan 80 méter magasra nő és akár 2000 évig is élhet, új lézertechnológiás mérésekből pedig az is kiderült, hogy az eddig becsültnél is nagyobb a tömegük.

Egészen a közelmúltig a fenyőóriások tömegének kiszámításához egyszerű mérőszalaggal mérték meg a fák kerületét és ebből számították ki, mennyit nyomnak. Most a londoni University College és a Maryland Egyetem tudósai új módszert dolgoztak ki: lézeres letapogatás segítségével hozzák létre a fák három dimenziós képét és ez alapján számítják ki a matuzsálemek tömegét.

Égig erő mamutfenyő

Az eredmények alapján eddig jó 30%-kal alacsonyabb értékeket mutattak a számítások. A fák tömegének pontos megbecsülése azért fontos mutató a szakemberek számára, mert ez jelzi egyben azt is, hogy az adott fajok milyen mennyiségű szén-dioxid megkötésére képesek.

Természetesen minél nagyobb egy fa, annál több szenet képes megkötni, de a nagy fák jelentősége ennél még sokkalta nagyobb is lehet, ha például a környező ökoszisztéma fenntartásában játszott szerepüket vizsgáljuk.

A mamutfenyők egyébként azért is különösen érdekesek, mert rendkívül hosszú életkoruk azt bizonyítja, hogy képesek ellenállni a klíma változásainak, a betegségeknek, sőt a szakértők szerint az erdőtüzeknek is. Ebben közrejátszik az is, hogy térfogatuk csaknem ötödét a kérgük teszi ki.

A világ legmagasabb fája valószínűleg a 2006-ban, az amerikai Redwood Nemzeti Parkban felfedezett Hyperion névre keresztelt óriás a maga 115,55 méteres magasságával.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(weforum)

search icon