Ez lenne a világ legöregebb fája?

Ez lenne a világ legöregebb fája?
Ez lenne a világ legöregebb fája?

Nemrég írtunk arról, hogy a Magyarországon élő fenyőféléket egyre jobban megviseli a klímaváltozás, ezért néhány évtizeden belül eltűnhetnek. Más tájakon azonban akár igen hosszú kort is megélhetnek ezek a fák, ahogy azt tette Öreg Tjikko is, a világ egyik legöregebb élőlénye.

A Svédország és Norvégia határán álló Öreg Tjikko egy közönséges lucfenyő, melynek korát 9550 évesre becsülik, ezzel a világ egyik legöregebb élőlénye, illetve sokáig a legöregebb jelzőt is magáénak tudhatta.

A fa eredeti törzse már régen elpusztult, azonban a fa földre lógó ágai és a gyökérzete újabb törzseket tudott növeszteni, így folyamatosan életben maradt. Az Öreg Tjikko tehát egy úgynevezett klonális fa, ami azt jelenti, hogy folyamatosan klónozza magát, így maradhatott fenn ennyire hosszú ideig.

Nicolai Howalt fotója az Öreg Tjikkoról – forrás: maimanohaz.blog.hu

A kutatók szerint egyébként a fa nem is lehetne sokkal idősebb, mert akkor szökkent először szárba, amikor az utolsó jégkorszak jégtakarója visszahúzódott az otthonául szolgáló Fulufjället-hegyről.

Hasonló, önmagát klónozó módszerrel maradt fenn az eddig ismert tényleg legidősebb élőlény is. Az Egyesült Államokban található Pando, mely nem csak a legöregebb, de egyben az egyik legnagyobb földi élőlény is, egy amerikai rezgő nyárfákból álló kolónia, melyet 47 ezer fa alkot, korát pedig nagyjából 80 ezer évesre becsülik. Ez a rengeteg fa mind egyetlen magból nőtt ki, gyökérzetük közös.

search icon