Tűzálló takaróval védik a gigászi mamutfenyőt
Tűzálló takaróval védik a gigászi mamutfenyőt

Tűzálló takaróba burkolták a világ legnagyobb fáját, hogy megóvják a kaliforniai tűzvésztől, ami már a hatalmas növény otthonául szolgáló Sierra Nevada-i Sequoia Nemzeti Parkot fenyegeti.

A nemzeti park óriáserdejében (Giant Forest) található Sherman tábornok fája nevű mamutfenyőt és még néhány társát bebugyolálták a tűz ellen, épp úgy mint a helyi múzeum épületét. Az erre a célra használt alumíniumburkolás rövid ideig bírja az intenzív hőt, amit bizonyít az is, hogy az utóbbi években sikerrel használták más helyeken is.

Jelenleg a Sequoia Nemzeti Parkban két tűzvész pusztít. Az egyik rövidesen eléri az óriáserdőt, amelyben 2000 mamutfenyő áll. Tavaly egy erdőtűz több ezer hatalmas, évezredes mamutfenyőt pusztított el a térségben, ahogy arról akkoriban be is számoltunk.

Sherman tábornok fája az amerikai Nemzeti Parkszolgálat szerint térfogatát tekintve a legnagyobb a világon, 1487 köbméteres. A csúcsa 84 méter magasra nyúlik, kerülete pedig 31 méter a talajszinten.

A tűz egyébként igen fontos a mamutfenyők számára, így korábban időről-időre szándékosan is gyújtottak fel mamutfenyő-erdőket. A szakemberek szerint ezek a fák alkalmazkodtak a tűzhöz, amely segíthet is a gyarapodásukban, mivel a tobozokból magokat szabadít fel, és olyan tisztásokat hoz létre, amelyek lehetővé teszik a fiatal mamutfenyők növekedését. A klímaváltozás miatt azonban a tüzek rendkívül intenzívvé váltak, és ez már túlterhelheti a fákat.

Az éghajlatváltozás következtében a régió az elmúlt 30 évben sokkal melegebbé, szárazabbá és szélsőségesebbé vált, megszaporodtak az erdőtüzek és pusztítóbbak lettek. Idén az elhúzódó nyári tüzek csaknem 9195 négyzetkilométeren perzselték fel Kaliforniát, és több száz otthont romboltak le. (MTI)

search icon