Mesebeli lények után kapták nevüket a Japánban azonosított törpe tintahalak
Mesebeli lények után kapták nevüket a Japánban azonosított törpe tintahalak

Az Okinavai Tudományos és Technológiai Intézet (OIST) szakértői két új törpe tintahalfajt azonosítottak, amikor egy friss kutatásban megpróbálták összegyűjteni a térségben fellelhető élőlényeket. A kisméretű tintahalaknak a tudósok a japán mondavilágból választottak tudományos megnevezést, így lettek tündértintahalak.

Az egyik tündértintahal, az Idiosepius kijimuna a kidzsimunák után kapta a nevét, vagyis a tündérek után, amelyek az okinavai hitvilág szerint a tengerparti erdőkben élnek. A névválasztás nem véletlen, az állatok ugyanis rejtőzködő viselkedésükben nagyon hasonlítanak a mesebeli erdei tündérekhez. Az Idiosepius kijimuna nehéz észrevehetőségét ráadásul erősíti, hogy a legnagyobb eddig fellelt egyed is csupán 12 milliméteres volt.

Az egyik tündértintahal-faj, az Idiosepius kijimuna
Fotó: Shawn Miller

Ez a tündértintahal-faj a névadó lényekhez hasonlóan kedveli a sűrű növényzetet, élőhelye így a tengerifű-mezőkre korlátozódik, és míg a japán erdei tündéreknek, azaz a kidzsimunáknak jellegzetesen vörös a hajszínük, ennek az apró tintahalnak vöröses foltok pettyezik a testét.

Ugyancsak a folklór ihlette a másik tündértintahal-faj, a Kodama jujutsu elnevezését, hiszen a japán hit- és mondavilágban az egészséges fákban élő szellemeket hívják kodamáknak. A jujutsu névtag pedig a faj kiemelkedő harcmodorára hívja fel a figyelmet, hiszen ezek a tintahalak náluk nagyobb zsákmányokat is rendszerint elejtenek, eközben pedig a japán küzdősporthoz, a jiu-jitsuhoz hasonlító trükkös mozdulatokat alkalmaznak.

A Kodama jujutsu, azaz a másik tündértintahal-faj
Fotó: Brandon Ryan Hannan

A két rejtőzködő fajra egyaránt igaz, hogy csak éjszaka aktívak, ez pedig egyrészt magyarázatot adhat arra, miért nem kerültek eddig a tudósok látóterébe. Jeffrey Jolly, a két tündértintahal-fajról beszámoló kutatási anyag egyik szerzője szerint ráadásul a most felfedezett állatoknak otthont adó korallzátonyok olyannyira gazdagok a különböző állatfajokban, hogy az ilyen apró élőlények felett könnyen el is siklik a biológusok figyelme.

A szakértő azonban hangsúlyozta, hogy a nemrég tett felfedezés azért is fontos, mert a túlhalászat és a klímaváltozás miatt a tündértintahalak otthona is veszélybe került, a beszámolóval pedig felhívhatják az emberek figyelmét arra, hogy a korallzátonyok eltűnése esetén az aprócska tintahalak fennmaradására sincs igazán esély.

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon