Egyre rosszabb állapotban vannak a korallzátonyok
Egyre rosszabb állapotban vannak a korallzátonyok

A korallzátonyokat roncsoló betegségek a globális felmelegedés miatt egyre gyorsabban terjednek, és egy új kutatás szerint a következő évszázadra valószínűleg fokozódni fog a jelenség. Az Ecology Letters című folyóiratban közzétett tanulmány leírja azt is, hogy a korallok egészségét milyen mértékben fogja károsítani az éghajlatváltozás.

A vizsgálathoz az UNSW Sydney kutatói 108 olyan, a korallok egészségéről szóló tanulmányt elemeztek, amelyekben megvizsgálták a betegségek kimutatásának módszereit is. Ezután kapcsolták a betegségfelméréseket az óceánok felszíni hőmérsékletének adataihoz, hogy megértsék, hogyan befolyásolta az éghajlatváltozás a az ilyen betegségek előfordulását világszerte.

A kutatók megállapították, hogy a korallbetegségek az óceánok hőmérsékletével együtt nőttek, és 2018-ig világszerte megháromszorozódtak. A tanulmány azt is előre jelzi, hogy a betegségek előfordulása 2100-ra 76,8 százalékra nőhet, ha a hőmérséklet ugyanilyen ütemben emelkedik tovább.

A korallbetegségek világszerte a korallpusztulások elsődleges oka, és a modellezésünk szerint ez csak tovább fog romlani, még akkor is, ha az óceánok hőmérséklete nem emelkedik tovább

– mondja Samantha Burke, a tanulmány vezető szerzője, a Biológiai, Föld- és Környezettudományi Iskola doktorjelöltje.

A kutatónő szerint az eredmények rávilágítanak az emelkedő hőmérséklet korallzátonyokra gyakorolt pusztító hatásaira, és arra, hogy az éghajlatváltozás enyhítése érdekében sürgős és gyors intézkedésekre van szükség. A tanulmány szerint a jelenlegi adatok alapján a korallbetegségek a Csendes-óceánban valószínűleg több kárt fognak okozni, mint az Atlanti-óceánban vagy az Indiai-óceánban. Ez amiatt lehet így, mert különböző hatások érvényesülnek a két óceán esetében, de azt nehéz megmondani, hogy hogyan lehet ez ellen védekezni.

A korallok érzékeny élőlények, és a túléléshez sok környezeti feltételnek kell teljesülnie. A kutatók szerint a fő probléma éppen az, hogy a korallbetegségek várhatóan még akkor is nagy pusztítást okozhatnak a bolygó óceáni ökoszisztémáiban, ha az óceánok hőmérséklete csak lassan emelkedik. A korallzátonyok fontos szerepet játszanak a Föld életében, mivel a világ halállományának mintegy negyede itt él. A kutatásban résztvevő tudósok kiemelik, hogy különösen nagy figyelmet kellene fordítanunk ezekre a területekre, ám a döntéshozók sokszor nem foglalkoznak ezzel.

(Forrás: newsroom.unsw.edu)

search icon