Tintahalak ihlette energiahatékony ablakok 
Tintahalak ihlette energiahatékony ablakok 

Az innovatív ablakelemekkel pontosan szabályozhatjuk a lakásunkba áramló fény mennyiségét, ezáltal jelentős összegeket spórolhatunk meg.

Az ArsTechnica egy új ablaktípusról számolt be, melyet a tintahalak és egyéb fejlábúak ihlettek, ezek a lények ugyanis bőrük egyedi struktúrájának köszönhetően gyors színváltoztatásra képesek. A Torontoi Egyetem mérnökei által megalkotott prototípus az ablakokon keresztüláradó fény hullámhosszát, intenzitását és eloszlását is szabályozni tudja, ezzel jelentős energiát takarítva meg.

Raphael Kay a tanulmány társszerzője a következőképp fogalmazott: 

Az épületek rengeteg energiát használnak fel ahhoz, hogy felmelegítsék, lehűtsék és megvilágítsák a bennük lévő tereket. Ha képesek vagyunk szabályozni azt, hogy mennyi és milyen típusú napenergia kerül be az épületekbe, továbbá, hogy milyen irányból, akkor jelentősen lecsökkenthetjük a fűtő- és hűtőtestekre, valamint a lámpákra nehezedő terhet.

Az egyébként átlátszó bőrű tintahalak képesek arra, hogy a fény befogadását egy kromatofóra nevű külső pigmentréteggel szabályozzák és ezáltal színváltozást eredményezzenek, továbbá az iridofórái dinamikus természetüknek köszönhetően képesek tükrözni a fény hullámhosszát. 

Kay és kollégái úgy vélik, hogy ez a bőrstruktúra jelentheti a megoldást ahhoz, hogy dinamikus, finomhangolható ablakokat hozzanak létre. A napfény látható fényt tartalmaz, ami hatással van az épület megvilágítására, de rendelkezik más láthatatlan hullámhosszokkal is, például infravörös fénnyel. 

Télen a fénynek és a hőnek is be kell kerülnie az épületbe, de nyáron fontos, hogy a fény behatolásával együtt a hő kívül maradjon. A jelenlegi rendszerek erre képtelenek: vagy mindkettőt akadályozzák, vagy egyiket sem. Emellett képtelenek a fényt hatékony módon irányítani vagy szétszórni. – tette hozzá Kay.

Így jött hát létre a torontói szakemberek által alkotott innovatív rendszer. Az ablakokhoz használt prototípussejtek két átlátszó műanyag között elhelyezett ásványiolaj-rétegből állnak. A sejt közepébe egy csövön keresztül pigmentet vagy festéket tartalmazó vizet vezetnek és a folyadék áramlása egy digitális pumpával szabályozható. Személyre szabott pigmentekkel vagy részecskékkel szabályozható, hogy a folyadék milyen fényhullámhosszokat engedjen át, valamint az is, hogy milyen irányba haladjon a fény. Ezek a lapok rétegesen is kombinálhatók, így az egyes lemezek különböző optikai funkciókat tölthetnek be, például szabályozhatják a fény szétszóródásának módját vagy irányíthatják annak intenzitását. 

A mérnökök szerint a technológia alacsony költségvetésű, egyszerű és nincs szükség toxikus anyagok felhasználására a megvalósításához, továbbá a világítás, a fűtés és a hűtés tekintetében is energiatakarékos. A prototípus mellett a csapat számítógépes szimulációkat is futtatott, melyekből kiderült, hogy az infravörös-közeli fény átengedését szabályozó réteggel akár az energiafelhasználás 25 százaléka is megtakarítható. Egy, a látható fényt kontrolláló második réteg pedig már közel 50 százalékos megtakarítást eredményez.

Az épületek globális energiafogyasztása elképesztő mértékeket ölt, így az ilyen, a természet már meglévő funkcióiból merítő megoldások kifejezetten előnyösek lehetnek. 

(Forrás: chikansplanet)

search icon