Jó tetőablakkal a fűtési költséged is csökken

Jó tetőablakkal a fűtési költséged is csökken
Jó tetőablakkal a fűtési költséged is csökken

Jól kiválasztott tetőablakkal csökkentheted az fűtési költségeket. És ha most vágsz bele még az uniós támogatást is megcsíped.

Év végéig még igényelhetők az otthonfelújításra, korszerűsítésre fordítható állami támogatások. Ezekkel azért is érdemes élni, mert például a tetőtéri ablakok lecserélésével jelentősen csökkenthetőek otthonunk fűtési és hűtési költségei, ezzel arányosan pedig mérsékelhető az ingatlan karbonlábnyoma is. Az ablakcsere ráadásul viszonylag gyorsan elvégezhető, egy szakértő akár egyetlen nap alatt is be tudja szerelni az új, korszerű ablakokat. Így az otthontulajdonosok nem maradnak le az állami támogatásról, és még a téli fűtésszezon kezdete előtt javíthatnak otthonaik energiaegyensúlyán – a VELUX most egy videósorozattal is segíti a felújítás előtt állókat.

Egy tanulmány szerint az Európai Unió energiafogyasztásának 40%-át az épületek teszik ki. Ez azért is különösen fontos információ, mert az ENSZ szerint a cselekvés évtizedében vagyunk – az, ahogyan a következő években reagálunk a globális felmelegedésre és gazdálkodunk a forrásainkkal, döntő mértékben meg fogja határozni az emberiség jövőjét a bolygón.

Nem meglepő, hogy az ablakok szigetelőképessége és energiahatékonysága jelentős hatással van az épületek energiafogyasztására és a beltéri környezetre. Nagyszerű energiahatékonyságuknak köszönhetően a VELUX tetőablakok hozzájárulnak a lakások alacsonyabb energiafogyasztásához, ami fontos a globális energiafelhasználás visszaszorítása érdekében is, ennél azonban sokkal többrétű kritériumnak kell megfelelnie a lakásfelújítási terveinknek, ha valóban csökkenteni szeretnénk otthonunk ökológiai lábnyomát. A VELUX modelltetőtérben végzett mérései alapján a tetőablakok lecserélése után akár 2 Celsius-fokkal is lejjebb tekerhetjük a termosztátot, miközben az otthonunk komfortérzete nem változik: a jobban szigetelő ablakoknak és a lejjebb tekert termosztátnak köszönhetően az éves fűtési energiaigény így 1330 kWh-ról 807,5 kWh-ra csökkenthető, vagyis csaknem 40%-os energiamegtakarítást érhetünk el.[2]

„Amikor fenntarthatóságról beszélünk, mindig a nagyobb képet kell néznünk” – mondja Szücs-Winkler Róbert, a Denxpert fenntarthatósági szakértője. „A fenntarthatóságnak három alappillére van. Ezek egyike a gazdasági fenntarthatóság, vagyis az, hogy megtérül-e számomra a befektetésem. Egy ablak esetében ez viszonylag könnyen kiszámítható, ha az ablak árát összevetem azzal, hogy mennyit spórolhatok meg a fűtési és hűtési költségeimen. A másik pillér a környezeti fenntarthatóság, vagyis, hogy okozok-e kárt a környezetemnek a vásárlásommal. A harmadik pedig a társadalmi fenntarthatóság, ennek tükrében azt kell megvizsgálni, hogy a cég, amelytől vásárolok, mennyire fenntartható módon működik, odafigyel-e például a karbonlábnyomára, vagy arra, hogy megújuló forrásokból fedezze a nyersanyag-szükségletét.”

[2] A VELUX 95 m2-es modelltetőtérben végzett mérése 8 tetőablak és 250 mm-es szigetelés mellett. A 2,8 W/m2K U-értékkel bíró tetőablakokat jobb, 1W/m2K hőátbocsátási-tényezőjű ablakokra cserélték.

search icon