Érintetlen mélytengeri korallzátonyokat fedeztek fel 
Érintetlen mélytengeri korallzátonyokat fedeztek fel 

Tudósok ősi mélytengeri korallzátonyokat fedeztek fel a Galápagos Tengeri Rezervátum területén (GMR). A zátony, amely 400-600 méteres mélységben, a szigetcsoport középső részén, egy eddig feltérképezetlen tengerfenéken található, lélegzetelállító képet fest a mélytengeri élővilágról.

A lenyűgöző zátonyszerkezetet, amely egy feltérképezetlen, víz alatti vulkán gerincén helyezkedik el és több kilométer hosszú először Dr. Michelle Taylor és Dr. Stuart Banks fedezte fel amikor az Alvin nevű tengeralattjáróval merültek. A tengeralattjáró nemrégiben esett át fejlesztéseken, aminek következtében képes kiváló minőségű állóképes és ultranagy felbontású 4K videót alkotni, valamint a továbbfejlesztették a képfelvevő képességeit, amelyek lehetővé tették az újonnan felfedezett zátonyhelyekről való lenyűgözően tiszta videó készítését. Az Alvin az amerikai haditengerészet tulajdonában van, és a Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) üzemelteti, egy nonprofit kutatási és felsőoktatási intézmény, amely tengertudományokkal és -mérnöki kutatásokkal foglalkozik. 

Daniel Fornari, tengergeológus, a WHOI kutatója az expedíció egyik vezetője, aki több mint 20 éve térképezi és mintavételezi a Galápagos-szigetek tengeri környezetét kiemelte:

A galápagosi korallzátony felfedezése, feltérképezése az Alvin segítségével lehetőséget nyújt a 21. századi mélytengeri merülési, tengerfenék-térképezési technológiák és innovatív mélytengeri képalkotó technikák alkalmazására, továbbá arra, hogy feltárjuk a Galápagos-szigetek egyediségét jelentő vulkanikus és biológiai folyamatok szépségét és összetettségét.

(Forrás: enn.com)

search icon