Szélsőségesen melegedhet az óceán Japán körül
Szélsőségesen melegedhet az óceán Japán körül

Az elmúlt évtizedben Japán peremtengerein gyakran tapasztaltak rendkívül magas tengerfelszíni hőmérsékleteket. A Nemzeti Környezettudományi Intézet (NIES) kutatói által vezetett új tanulmány kimutatta, hogy a 2000-es évek óta megnövekedett gyakoriságú óceáni felmelegedések az iparosodás okozta globális felmelegedésnek tulajdoníthatóak.

A Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) szerint 2020 augusztusában Japán déli részén és a Csendes-óceán északnyugati részén példátlanul magas SST-értékeket mértek. Az SST rövidítés a tengerfelszíni hőmérséklet mérőszáma, a kutatók ezzel jelölik a rögzített hőmérsékleti értékeiket.

A globális felmelegedés hatásai nem egységesek, inkább regionális és évszakos különbségeket mutatnak

– mondta Hideo Shiogama, a NIES Földrendszeri Kockázatértékelési Osztályának vezetője, a NIES Földrendszeri Osztályának egyik társszerzője. A hosszú időszakra vonatkozó regionális SST-értékek átfogó elemzése kvantitatív képet adhat arról, hogy a globális felmelegedés milyen mértékben befolyásolta és fogja befolyásolni az óceánok állapotát Japán közelében. Ez jobban tájékoztatja a politikai döntéshozókat az éghajlatváltozás mérséklésére és az alkalmazkodási stratégiák megtervezéséhez.

Egy 2021 januárjában közzétett, nemrégiben megjelent tanulmány rámutatott, hogy a 2020 augusztusában megfigyelt rekordmagas északnyugat-csendes-óceáni SST nem alakulhatott volna ki az ember által okozott éghajlati változások nélkül. Azóta a JMA ismét bejelentette, hogy 2021 júliusában és októberében, valamint 2022 júniusa és augusztusa között rekordmagas SST-értékeket figyeltek meg Japán közelében, de továbbra sem világos, hogy az éghajlatváltozás milyen mértékben változtatta meg a felmelegedési eseményeket.

(forrás: www.enn.com)

search icon