A legjobb „zöld” társasjátékok karácsonyra
A legjobb „zöld” társasjátékok karácsonyra

Ahogy közeledik a Karácsony, nemcsak az ajándékötletek, hanem a közös minőségi időtöltés miatt is érdemes leporolni pár meglévő társasjátékot, de akár vehetünk használtan vagy újonnan újabb darabokat is. Az utóbbi évek társasjáték-forradalma mindenki által élvezhető fejlesztőjátékokat teremtett. Közülük soknak a természet a témája. Ezekből mutatunk meg most néhányat.

Társasjátékok egykor és ma

Az elmúlt mintegy tíz évben valódi társasjáték-forradalom zajlott olyan játékoknak is köszönhetően, mint a Pandemic, a 7csoda, a Bang!, a Dixit vagy a Mars terraformálása. Természetesen további címeket is említhetnénk. A társasjátékozás élménye ma már túlmutat a „dobsz és lépsz” típusú játékokon, mint a Gazdálkodj okosan, a Hotel, a Monopoly vagy a Rizikó. Az új fejlesztésű játékok sokkal nagyobb élményt adnak, mivel több interakciót eredményeznek a játékosok között. Ennek köszönhetően akár az oktatásban, a nevelésben, akár a minőségi időtöltésben túlmutatnak az újak a régieken.

A szerencse is forgandóvá vált, sokkal kisebb hangsúlyt kap az új társasjátékokban, és megváltozott a szerepe is. A játszás során kevésbé vagyunk kitéve a véletleneknek, sokkal inkább a saját döntéseinken, a többiek megfigyelésén, megismerésén van a hangsúly. Ennek köszönhetően az az élmény is változott, amit a társasjátékok nyújtanak.

Az új játékok megannyi témát dolgoznak fel, legyen szó ókori csodák felépítéséről, portugál csempeminták összeállításáról vagy akár a természet megismeréséről. Ezúttal az utóbbiakra figyelünk.

Akik még kevésbé ismerősek az új társasjátékok világában, bátran kérjenek segítséget a boltokban az eladóktól, vagy keressenek fel olyan Facebook-csoportokat, mint a Mit játsszuk-é? vagy a magyar rajongókat tömörítő Társasjáték elnevezésű csoport. Ha pedig vásárlás előtt alaposabban meg szeretnénk ismerni egy-egy játékot, érdemes lehet felkeresni a társasjáték-kávézókat vagy a társasjátékklubokat. Ilyen többek között Játszóház projekt. De YouTube-on is találhatunk tartalmakat, ha játékszabályokat vagy játékismertetőket keresünk.

Társasjátékok a természetről gyerekeknek

A társasjáték minőségi időt adhat a gyerekeknek is, akik közös élményt szerezhetnek a szülőkkel, társaikkal. Kicsit elszakadhatnak a különböző kijelzőktől és technológiai eszközöktől.

Emellett a gyerekek fontos ismereteket, készségeket is szerezhetnek, mint amilyen a számolás, a logika, az előrelátó gondolkodás, a stratégiaalkotás. Fontos az is, hogy megtanulnak veszíteni, elviselni, kezelni a kudarc élményét. Sok új játék együttműködésre tanít, hiszen ezekben a kooperatív játékokban a játékosoknak sokszor közösen kell küzdeniük, a győzelemhez mindenkire szükség van.

Picinke

A magyar természetkedvelők által fejlesztett Picinke játékok a legkisebbektől a kisiskolásokig adnak élményt és ismeretet ismerős játékmechanikákat használva. A játékok használatával Magyarország és a Kárpát-medence világát, természeti értékeit ismerhetik meg a gyerekek.

picinke társasjáték
Picinke társasjátékával játszva a gyerekek megismerhetik a Kárpát-medence élővilágát.
Képek forrása: Picinke Facebook oldala

Beez

A Beez az Azul kiadójának a játéka, az Azulhoz hasonló családi társasjáték, amely már 6–8 éves kortól remek élményt adhat a gyerekeknek. A játékban virágport, mézet kell gyűjteni, és nem meglepő módon a játékosok méhecskék bőrébe bújnak. A játék rövid, pörgős, 30–40 perc alatt lejátszható.

Parks

Ebben a játékban a játékosok túrázókat alakítanak, akik észak-amerikai természetvédelmi parkokat látogatnak meg. A túrák során különböző nyersanyagokat gyűjthetnek és „fotózhatnak” a különböző helyszíneken. A játék egyik érdekessége, hogy akár egyedül is bebarangolhatjuk ezeket a csodás helyeket. Az egyedül játszhatóság egyébként sok új társasjátéknál megjelenik. A játékot gyönyörű grafika díszíti, a használatát követően nem lehet nem utánanézni a különböző amerikai természeti parkoknak.

parks társasjáték
Az akár egyedül is játszható Parks társasjáték Észak-Amerika természetvédelmi területeire kalauzol.
Fotó: divany.hu

Everdell – az örök fa árnyékában

Ebben a játékban a játékosok különböző munkásokkal tudnak erőforrásokat termeltetni, ezt a játékszakma munkáslehelyezésnek nevezi. A játékosok erdei állatok. Különböző helyszínkártyák határozzák meg a játék térbeli keretét, amely időben nem körökre, hanem évszakokra van osztva. Az Everdell kapcsán megemlítendő, hogy a játék táblája egy háromdimenziós fa és az előtte elterülő rét, a játékosok ezeken ügyeskednek.

everdell társasjáték
A BoardGameGeek családitársasjáték-toplistájának második helyén trónoló Everdell egy igazi tündérvilágba kalauzolja a családot.
Fotó: hellomagyar.hu

Társasjátékok a természetről felnőtteknek

Az új játékok tehát már túlmutatnak a pénz, a dobókocka és a számozott vagy felosztott játékpályán. A fenti ismertetőkben említettem olyan jellemzőket, mint a kompetitív (versengő) és a kooperatív (együttműködő), vagy akár a munkáslehelyezés. Ezek a kifejezések elsősorban a játékok mechanikájára utalnak. A munkáslehelyezés például megoldás arra, hogy a játékosok erőforrásokhoz jussanak, a monopoly-s megfelelője ennek a kör végi „fizetés”.

Fesztáv társasjáték

Ebben a játékban a játékosok madárrajongó ornitológusokat alakítanak, akik igyekeznek magukhoz csábítani a különleges madarakat. A játékban Amerika és Európa madárvilágát ismerhetjük meg gyönyörű grafikákon. A madarakat azonban nemcsak megszerezni kell, hanem megfelelő élőhelyet, élelmet is gyűjtenünk kell nekik. A játékosok különböző módokon gyűjthetnek pontokat, amelyeket a játék végén összesítenek. Ahogy sok más új típusú játékban, itt is mindenki aktív lehet, és senki sem esik ki játék közben, ezzel is javítva a közösen eltöltött idő minőségét.

fesztáv társasjáték
A Fesztáv társasjáték kezdő ornitológusoknak kiváló, de az igényes grafikák mások számára is kellemes órákat nyújthatnak.
Fotó: negyszogleteskerekasztal
search icon