Környezetbarát ajándékötletek TED-előadóktól
Környezetbarát ajándékötletek TED-előadóktól

Mit tegyünk, hogy az ünnepeket, ami hagyományosan a nagy fogyasztás időszaka is, ne csak a pénztárcánk, de a bolygónk se nyögje meg? A globális konferenciasorozat, a Ted előadóinak tippjei.

A Ted arra kérte előadóit, hogy osszanak meg olyan környezettudatos ajándéktippeket, amik hozzájárulnak egy fenntarthatóbb ünnepi szezonhoz. A forbes.hu jóvoltából hatot mutatunk meg, a teljes lista itt.

Digitális előfizetés, hogy az elme, a test és a lélek is jól járjon

Egy éves digitális előfizetéssel sok módon kedveskedhetünk, Monica Araya (előadása a Teden: Hogyan méregtelenítik a városok a közlekedést?) szerint ez lehet egy nyelvtanulós online kurzus, ami más kultúrákkal hoz közelebbi kapcsolatba, egy tánckurzus, ami testileg és lelkileg is csodákra képes, vagy egy digitális magazin.

Felújított régiségek

Kim Preshoff (Ted előadása: Miből készült az okostelefon?) kedvenc klímabarát ajándékai a felújított régiségek, szerinte csodás ajándék, hogy a múlt egykori tárgyait új formában adjuk tovább.

Várostérkép

Igazi bolygóbarát ajándék egy adott város térképe, amin akár kedvenc helyeinket is bejelölhetjük, legyen szó parkokról, kilátókról, épületekről vagy üzletekről. A térkép lehet papír vagy digitális, de plusz pont, ha a helyi térképboltból vagy antikváriumból beszerzett régi típus.

Robert Muggah (Ted előadása: A városokat fenyegető legnagyobb kockázatok – és néhány megoldás) szerint a térképek által az emberek ismét felfedezhetik természeti és épített környezetük elképesztő sokszínűségét.

Egy helyi színház vagy könyvesbolt támogatása

A helyi színházjegy amellett, hogy az egyik legkörnyezetkímélőbb ajándék még a közösséget is erősíti, ha közös programként adjuk a jegyeket. Andri Snær Magnason (Ted előadása: Időben és vízben) azt javasolja, hogy könyvet egy helyi szerzőtől és egy helyi könyvesboltból érdemes vásárolni.

Karbonsemleges divat

A divatipar aránytalanul negatív hatással van a környezetre: vízszennyezésünk 20 százalékáért, szén-dioxid-kibocsátásunk 10 százalékáért felel, nem beszélve arról, hogy minden alkalommal, amikor mosunk hozzájárulunk a mikroműanyag-szennyezéshez. Angel Chang (Ted előadása: Hogyan segíthetik az ősi textíliák a jövőt?) saját céget épített a környezetbarát divatra, de létezik már hasonló magyar megoldás is, a Palánta, amiről mi is írtunk korábban.

Workshop vagy kurzus

Rumaitha Al Busaidi szerint (Ted előadása: Nők és lányok, részesei vagytok a klímamegoldásnak) nincs is jobb ajándék annál, mintha valaki fejlesztheti képességeit, bátorítást kap és új dolgokat tanulhat.

A tanulás tárgya lehet gyakorlatias (például egy főzőtanfolyam), vagy készségfejlesztő is, amin például megtanulható, hogy viselkedjünk egy válsághelyzetben.

(Forrás: forbes.hu Kép: pexels.com)

search icon