Csili fekete babbal és csokoládéval
Csili fekete babbal és csokoládéval

Ez egy egyszerű, de kiadós fogás, amelyet érdemes nagy mennyiségben megfőzni. Ne tévesszen meg senkit a csokoládé – a megszokott édes, tejes íz helyett itt sötét és gazdag ízvilágot kölcsönöz az ételnek.

Hozzávalók

1 hagyma apró kockára vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
½ teáskanál csilipor
2 teáskanál köménymag
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál füstölt paprika
1½ zellerszár szeletelve
1½ közepes sárgarépa meghámozva és felszeletelve
1 paprika kimagozva és felszeletelve
400 ml konzerv lencse lecsepegtetve és leöblítve
1 doboz fekete bab lecsepegtetve és leöblítve
500 ml paradicsompüré vagy paradicsom konzerv
1 evőkanál szirup, pl. agavé, juhar stb.
1 lime leve
180-300 ml vegán alaplé
2 teáskanál kakaópor vagy 2-3 kocka étcsokoládé

Elkészítése

  1. Pirítsuk puhára a hagymát.
  2. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy percig. Dobjuk bele a fűszereket, majd főzzük még egy percig.
  3. Adjuk hozzá a zellert, a sárgarépát és a paprikát, majd gyakori kevergetés mellett főzzük 7-10 percig.
  4. Adjuk hozzá a paradicsom konzervet és a minimális mennyiségű alaplevet, majd keverjük össze. Főzzük körülbelül 10-15 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
  5. Adjuk hozzá a lencsét és a babot. Keverjük meg újra, és ha szükséges, adjunk hozzá még alaplevet.
  6. Végül tegyük hozzá a kakaót, vagy a csokoládét, a szirupot (vagy a cukrot) és a lime levét. Főzzük még öt percig.

Forrás (plantbasednews.org)

search icon