Aquaman a mélytengeri bányászat ellen és a szemétből guberált élet – Filmajánlók

Aquaman a mélytengeri bányászat ellen és a szemétből guberált élet – Filmajánlók
Aquaman a mélytengeri bányászat ellen és a szemétből guberált élet – Filmajánlók

A Megszólal a mélység című film Jason Momoa segítségével hívja fel a figyelmet a mélytengeri bányászat káros következményeire, a Szerbiából érkező Palackosok pedig a világ egyik legnagyobb ellenőrizetlen hulladéklerakójáról és annak munkásairól ad torokszorító látleletet. Két igencsak különböző téma két egymástól távol eső országból, ám az üzenet hasonló: a zöldforradalommal nemcsak pozitívumok, hanem komoly és halaszthatatlan problémák is járnak. Filmajánló a 20. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál „Antropocén” szekciójának kínálatából.

Javában zajlik a 20. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A rendezvény a klímaváltozás emberi jogi összefüggéseire reflektálva „Antropocén” elnevezéssel már évek óta külön szekciót szentel a Föld jövőéjért aggódó alkotók drámai erejű mozgóképeinek. Idén a bemutatott filmek ráadásul versenyeznek is egymással, hogy a szervezők ezzel is nyomatékosítsák a feldolgozott témák fontosságát a nézőközönség számára.

Az óceán királya a fémember ellen – Megszólal a mélység (Deep Rising)

Különösen fontos és aktuális problémára hívja fel a figyelmünket Matthieu Rytz Megszólal a mélység című filmje. Mégpedig a zöldforradalom álarcában tetszelgő mélytengeri bányászat által okozott kárra, mely nemcsak az óceán fenekén található élővilágot, hanem minket, hétköznapi embereket is érint. A filmben bemutatott „főgonosz” egy Gerard Barron nevű üzletember, a DeepGreen nevű vállalat vezetője, aki felfedezte, hogy az óceán mélyén rengeteg olyan mangángolyó lapul, melyek begyűjtésével hosszú időre elegendő mennyiségű fémalapanyagot lehetne kinyerni az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok legyártásához.

A film „főgonosza”, Gerard Barron
Fotó: Megszólal a mélység, artmozi.hu

Barron vállalkozásának célja ugyan valóban zöld, ám ez nem szentesíti az eszközt, hiszen a mangángolyók kibányászásának ára olyan ökoszisztémák elpusztítása, amelyek jelentős részét még nem is ismerjük igazán, és amelyekben olyan mikrobák is fellelhetők, melyek az emberiség számára elengedhetetlen oxigén előállításában érdekeltek. Erre hívja fel a figyelmünket a film másik kiemelt szereplője, Sandor Mulsow tengerkutató, aki további kemény érveket is felsorakoztat a mélytengeri bányászattal szemben. Rámutat arra, hogy ezek a mangángolyócskák évmilliók alatt nőnek 1–10 mm-t, Barron pedig ezt a teljesítményt teszi tönkre, arról nem beszélve, hogy ezzel engedély nélkül rombolja le mindannyiunk természeti örökségét.

A greenwashing egyik legfelháborítóbb példáját bemutató Megszólal a mélység mindent megtesz azért, hogy nézőjét érzékenyítse a tengermélyi élővilág iránt. A rendező egyszerre használ valódi, víz alatt készített felvételeket, lenyűgözően bemutatott állóképeket, de a virtuális technikát is segítségül hívja a látványvilág gazdagításához. Mindehhez Ólafur Arnalds zenéje adja az aláfestést, narrátorként pedig a DC-képregényfilmek Aquamanje, Jason Momoa buzdít öblös hangján arra, hogy ne hagyjuk, hogy a víz mélyén rejlő természeti kincsekből váljon az új olaj, és hogy a szárazföld kizsákmányolása után az óceánt is feláldozzuk az emberi kapzsiság oltárán.

A bolygónk vizeit fenyegető veszélyekkel, és azzal, hogy mit tehetünk tengereink védelmében a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is foglalkozott.

A Megszólal a mélység mindent megtesz azért, hogy nézőjét érzékenyítse a tengermélyi élővilág iránt.
Fotó: Megszólal a mélység, artmozi.hu

Üzenet a palackban – Palackosok (Bottlemen)

A Megszólal a mélység című filmmel ellentétben a szerb Palackosokban nyoma sincs lenyűgöző szépségű felvételeknek. Ami Nemanja Vojinović filmjének totálképein elénk tárul, az egy természetvédőnek maga a kőkemény iszonyat és horror. A helyszín egy Belgrád melletti település, Vinča, amely egyrészt arról ismert, hogy kontinensünk történetében itt szerveződtek először emberi lakóközösségek, másrészt viszont arról, hogy mára itt található a világ egyik legnagyobb ellenőrizetlen hulladéklerakója, mely 2021 nyarán kigyulladt, az így keletkező füst által pedig mérgező felhő telepedett még Belgrád utcáira is.

A Palackosok című dokumentumfilm valahol itt veszi fel a már fél évszázada létező szeméttelep történetének fonalát, és egyáltalán nem fukarkodik a megrázó képsorok adagolásával. Elszenesedett, félig még égő szeméthegyeket látunk hatalmas füstfelhők közepette, majd a mocsoktengerben feltűnnek a telep munkásai, akik slaggal a kezükben, a tűzoltóságnak besegítve próbálják megfékezni a lángok továbbterjedését.

Szabályosan kellemetlen nézni a mindent elborító szeméthalmokat.
Fotó: Palackosok, artmozi.hu

Köztük van Yani is, az egyik telepi palackgyűjtő brigád vezetője, akit Vojinović főszereplőnek nevez ki, és akinek nézőpontjából nyomon követhetjük a hulladéklerakó utolsó napjait a küszöbön álló bezárás előtt. Yani a tipikus balkáni szegény ember, akit még az ág is húz. Főnöke folyamatosan elégedetlenkedik a teljesítményével, a rivális palackgyűjtő csapatok akadályoztatják a munkában, az emberei pedig lassacskán kezdenek elpártolni mellőle, miközben azt is megtudhatjuk, hogy idős szüleinek anyagi és egészségügyi gondjai vannak, és hogy gyermekeit leggyakrabban a telefonján tárolt fotókon láthatja.

Furcsa érzést vált ki tehát nézőjéből a Palackosok című film. Miközben szabályosan kellemetlen nézni a telep közelében lévő zöldterületet teljesen elborító szeméthalmokat, a nejlonszatyorba gabalyodó, éhesen vijjogó sirályokat, valamint a nyakig koszosan dolgozó palackgyűjtőket és rendezetlen szálláshelyeiket, azért is aggódni kezdünk, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel a fenntarthatatlan és környezetszennyező telep elkerülhetetlen bezárása és modernizálása után.

A Palackosok november 28-án, kedden, 16:00-kor még megtekinthető a Corvin moziban, a Megszólal a mélységet pedig még november 29-én, szerdán, 18:00-kor csíphetjük el a Toldi mozi műsorán.

Kiemelt kép: Megszólal a mélység, artmozi.hu

search icon