Műanyagevő mikrobák mentenek meg a hulladékunktól?
Műanyagevő mikrobák mentenek meg a hulladékunktól?

A műanyagokat alacsony hőmérsékleten megemésztő mikrobákat fedeztek fel tudósok az Alpokban és az Északi-sarkvidéken, amelyek értékes eszközt jelenthetnek az újrahasznosításban. Korábban is sok olyan mikroorganizmust találtak már, amely képes erre, de ezek általában csak 30 C feletti hőmérsékleten működnek. Ez azt jelenti, hogy az ipari gyakorlatban való felhasználásuk megfizethetetlenül költséges a szükséges fűtés miatt, egyben azt is jelenti, hogy használatuk nem szénsemleges. A WSL (Svájci Szövetségi Kutatóintézet) tudósai olyan mikrobákat találtak, amelyek 15 °C-on képesek erre, ami áttöréshez vezethet a mikrobiális újrahasznosításban. Eredményeiket a Frontiers in Microbiology folyóiratban tették közzé .

Dr. Joel Rüthi a WSL-től és munkatársai 19 baktériumtörzsből és 15 gombából vettek mintát, amelyek szabadon fekvő vagy szándékosan eltemetett műanyagon nőttek, és amelyeket egy évig tartottak a földben Grönlandon, Svalbardon és Svájcban . Sötétben, 15 °C-on hagyták a mikrobákat egytörzsű kultúrákként szaporodni, és tesztelték őket, hogy megtudják, képesek-e megemészteni a különböző típusú műanyagokat.

A baktériumtörzsek 13 nemzetségbe tartoztak a phyla actinobacteriumok és proteobaktériumok közül, a gombák pedig 10 nemzetségbe a phyla ascomycota és mucoromycota esetében. A tesztelt műanyagok között szerepelt a biológiailag nem lebomló polietilén (PE) és a biológiailag lebomló poliészter-poliuretán (PUR), valamint két, kereskedelemben kapható, biológiailag lebomló polibutilén-adipát-tereftalát (PBAT) és politejsav (PLA) keveréke.

Egyik törzs sem volt képes megemészteni a PE-t, még 126 napos inkubálás után sem. De 19 törzs (56%), köztük 11 gomba és nyolc baktérium, képes volt megemészteni a PUR-t 15 °C-on, míg 14 gomba és három baktérium képes volt megemészteni a PBAT és PLA műanyag keverékeit. Ezek az organizmusok segíthetnek csökkenteni a műanyagok enzimatikus újrahasznosítási folyamatának költségeit és környezetterhelését.”

A tudósok tesztelték a legjobb teljesítményt is, és megállapították, hogy a neodevriesia és a lachnellula nemzetségbe tartozó két nem jellemző gombafajról van szó, amelyek a PE kivételével az összes vizsgált műanyagot képesek megemészteni.

Dr. Beat Frey, a tanulmány egyik szerzője elmondta:

A következő nagy kihívás a mikrobiális törzsek által termelt műanyag-lebontó enzimek azonosítása és a folyamat optimalizálása lesz nagy mennyiségű fehérje előállításához. Ezenkívül az enzimek további módosítására lehet szükség az olyan tulajdonságok optimalizálása érdekében, mint például a fehérje stabilitása.

(Forrás: guardian)

search icon