Az üvegházhatású gázok átalakítják a légkör struktúráját is
Az üvegházhatású gázok átalakítják a légkör struktúráját is

Friss kutatások kiderítették, hogy mitől csökken a sztratoszféra vastagsága, mely az 1980-as évek óta kiterjedésének körülbelül egy százalékát veszítette el.

A sztratoszféra átlagosan 20 km magasságban kezdődik és nagyjából 50-60 km magasságig tart. A földfelszíntől számolva ez a légkör második rétege, mely a troposzféra felett helyezkedik el.

Az eddig is ismert tény volt, hogy a légkör ezen rétege vékonyodik, azonban eddig a jelenséget az ózonréteg csökkenésének tulajdonították, mely szintén a sztratoszférában található. Ez a magyarázat már némileg sántított, miután az 1980-as évek végén megkötött ózonegyezmények hatására az ózonpajzs regenerálódni kezdett.

Egészen mostanáig azonban nem volt más magyarázat arra, mitől csökkent nagyjából 400 méterrel a sztratoszféra vastagsága. Egy friss kutatás azonban az eddigieknél meggyőzőbb magyarázatot talált. Ahogy a telex beszámolójából kiderül, a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátása, vagyis az emberi eredetű klímaváltozás áll a jelenség hátterében.

Az ÜHG-k melegítő hatásukat a troposzférában váltják ki, ez a réteg pedig kitágul a hőmérséklet emelkedésétől és elfoglalja a sztratoszféra alsóbb régióit.

Az egyelőre kis mértékű csökkenésnek máris vannak gyakorlati következményei is, ugyanis a változás befolyásolja a műholdpályákat, a rádióhullámok terjedését és a GPS-es helymeghatározás pontosságát is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon