Úgy tűnik, megint megmenekült az ózonréteg
Úgy tűnik, megint megmenekült az ózonréteg

Újra csökkenni kezdett az ózonréteget erősen károsító CFC-11 kibocsátása, mely az elmúlt évtizedben Kína keleti részéből került a legnagyobb mennyiségben a légkörbe.

A Nature folyóiratban közölt friss tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a CFC-11 kibocsátás globális átlaga csökkenésnek indult, és kezd visszaállni a 2013 előtti szintre. Ehhez azonban Kína és más kelet-ázsiai országok gyors reakciója nélkülözhetetlen volt.

Az ózonpajzsot romboló CFC-k (ChloroFluoroCarbon), köznyelven freonok alkalmazását egyébként még az 1989-es montréali nemzetközi egyezmény korlátozta jelentősen, majd 2010-ig szinte teljesen betiltották különböző variánsait. Ennek nyomán 2016-ban már észlelhető volt az ózonréteg elvékonyodott részeinek kis fokú helyreállása, viszont ezzel együtt sajnos újra növekedni kezdett a kibocsátás.

Egy párhuzamosan futó másik kutatás kiderítette, hogy a Kína keleti részéből származó CFC-11 kibocsátás 2019-ben a 2013 előtti szintre tért vissza, de sajnos közben más CFC variánsok kibocsátása némileg növekedett.

Ezzel együtt azonban a kutatók szerint, köszönhetően annak, hogy a problémát sikerült időben felfedezni a globális mérőhálózat segítségével, az iparági szereplők és a kínai kormányzat megfelelően reagált, így sikerült elkerülni az ózonréteg további sérülését.

(Qubit)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon