Az ózonszennyezés visszaszorításával az állatvilág is nagyot nyert
Az ózonszennyezés visszaszorításával az állatvilág is nagyot nyert

Egy új tanulmány szerint az ózonszennyezés csökkentésére irányuló amerikai program mintegy 1,5 millió madár pusztulását akadályozhatta meg 40 évben az Egyesült Államokban — számolt be róla az MTI.

A Cornell Egyetem és az Oregoni Egyetem kutatóinak tanulmánya a madarak száma és a légszennyezés közötti kapcsolatot vizsgálta a madármegfigyelési programokat és a légszennyezettségi adatokat, valamint a szövetségi szabályozásokat összevetve.

A kutatók elemezték a madarak számának havi változásait, a légszennyezettségi adatokat és a szabályozási státust 3214 amerikai megyében 15 éves időtartamban, a nitrogén-oxid-kibocsátás csökkentésének programjára összpontosítva. Azért koncentráltak erre az anyagra, mert az ózonszennyezés többlépcsős kialakulásának kiindulópontja.

„Kutatásunk megmutatta, hogy a környezetvédelmi rendelkezések előnyeit alábecsülhettük. A szennyezés csökkentése nem várt területeken is jó hatással van és segíti a fajmegőrzésre irányuló törekvéseket”

-idézte Ivan Rudikot, a tanulmány vezetőszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A tanulmány eredményei azt jelzik, hogy az ózonszennyezés a legkárosabb az olyan kistestű vándormadarakra, mint a veréb, a pinty vagy a poszáta, amelyek az észak-amerikai szárazföldön élő madarak 86 százalékát alkotják. Közvetlenül károsítja légzőszerveiket, közvetve pedig táplálékforrásaikon keresztül ártalmas rájuk.

„Az ózon nemcsak a madaraknak képes közvetlen fizikai károsodást okozni, hanem a növények egészségére is ártalmas és csökkenti a rovarokat, a madarak táplálékát. Kevésbé életképesek és kevésbé képesek szaporodni azok a madarak, amelyeknek nincsenek igen jó minőségű élőhelyeik vagy táplálékforrásaik. A jó hír az, hogy az emberi egészség védelmét célzó környezetvédelmi politika fontos előnyökkel jár a madarak esetében is”

-tette hozzá Amanda Rodewald professzor, a tanulmány társszerzője.

Forrás: mti

search icon