Műholdak az elefántok megőrzésének szolgálatában
Műholdak az elefántok megőrzésének szolgálatában

Az Oxfordi Egyetem két kutatócsoportja azon dolgozik, hogy az egyre fogyatkozó számú elefántok állományát távérzékeléssel lehessen felmérni, hiszen azelefántok védelméhez elengedhetetlen a hollétük és a létszámuk ismerete. A jelenlegi repülőgéppel végzett mérési módszerek ugyanakkor nem mentesek a hibáktól, a pontatlan állományfelmérések pedig befolyásolják a védelmi intézkedéseket.

Az Oxfordi Egyetem Zoológiai Tanszékének vadvédelmi kutatócsoportja, a Mérnöki Kar Gépi Tanulás kutatócsoportja a Bathi Egyetem és a Twente-i Egyetem kutatóival együttműködve műholddal igyekeznek megoldani ezt a problémát.

A műholdas felmérés során egyetlen átrepülés során akár 5000 négyzetkilométernyi területről lehet képeket gyűjteni néhány perc alatt, miközben a mozgó állatokat nem számolják többször, és a felmérés rövid időn belül ismételhető. Nincs szükség hozzá emberi jelenlétre sem, sem pedig országhatárok közötti átlépés előkészítésére, így könnyebben és pontosabban is követhetőek az elefántok mozgásai.

A felvételek elemzése kezdetben sok emberi erőforrást igényel, ám a későbbiekben ez automatizálható gépi tanulás segítségével, így csak néhány percet vesz majd igénybe.

Az automatizálás során a tanulási szakaszban több mint 1000 dél-afrikai elefánt felvételét használták a kutatók, és konvolúciós neurális hálózatba (CNN) táplálták ezeket, majd az így kapott eredményeket összevetették az emberek által végzett számláláséval. A gépi módszerrel az emberi észleléshez hasonló pontosságú megfigyelésekre képes, ezért hosszú távon alkalmas és költséghatékony módja lehet az elefántok megőrzésére irányuló állapotfelmérésnek.

(National Geographic)

search icon