Rózsaillóolaj mint növényvédő szer

Rózsaillóolaj mint növényvédő szer
Rózsaillóolaj mint növényvédő szer

Japán kutatók felfedezték, hogy a rózsa illóolaja természetes, zöld növényvédő szerként funkcionálhat. A rózsaillóolaj sikeresen megvédheti a paradicsomot a kártevőktől, ugyanis serkenti a paradicsom védelmi génjeit. A virág illóolaja mellett szól, hogy mivel hasznos növényvédő szerként működik, fenntartható megoldást kínál a biogazdálkodások számára.

Az illóolajok

A növényi eredetű illóolajokat – gondoljunk csak a tihanyi levendulára – ma már számos iparág alkalmazza, például a mosó- és tisztítószeripar, a gyógyszeripar, de az illóolajok megtalálhatók a kozmetikumokban és az élelmiszer-adalékanyagokban is. Emellett az illóolajok kivételes biztonsági profillal rendelkeznek, és számos bioaktivitásuk nagymértékben előnyös az emberi egészségre. Ezen előnyökön túl a növényi illóolajokról azt is megállapították, hogy rovarriasztóként működnek, ugyanis neurotoxikus (idegkárosító) hatásúak. Maga a dohány is „alkalmazza” ezt a módszert, hiszen a nikotin a rovarok számára idegméreg.

A levendulának is számos pozitív hatása van.
Kép: pexels

Az illóolajok gazdagok úgynevezett terpenoidokban, amelyek a növények védekező génjeinek válaszát képesek szabályozni. Például ha a szójababot és a japán mustárspenótot (komatsuna) menta közelében termesztik, jelentősen javulnak a védekezőtulajdonságaik, és ellenállóvá válnak a növényevőkkel szemben. Ezt a jelenséget „hallgatózásként” emlegetik, amelynek során a mentanövényből illékony vegyületek szabadulnak fel, amelyek kiváltják a védelmi gének aktiválódását, védelmet nyújtva a potenciális növényevők fenyegetésével szemben.

A menta is védelmi növény.
Kép: canva

Alternatívák keresése

Napjainkban általában a vegyszeres növényvédő szereket alkalmazzák a mezőgazdaságban, azonban az általuk okozott környezeti és ökoszisztémakárok, valamint az élelmiszer-termelés növelésének fontossága miatt biztonságosabb alternatívákat kell találni. Ezért sürgősen szükség van környezetbarát növényvédő szerek kifejlesztésére. Az illóolajok vonzó alternatívának számítanak, azonban sajnos még nincs elegendő bizonyíték a jótékony hatásukra.

A Tokiói Tudományegyetem Biológiai Tudományok és Technológia Tanszékének Gen-ichiro Arimura professzor vezette kutatócsoportja 11 illóolaj hatékonyságát vizsgálta a paradicsom védelmi válaszainak aktiválásában.

A különböző célokra illatanyagként használt illóolajok olyan szagkomponenseket tartalmaznak, amelyek az illékony vegyületekhez hasonlóan képesek lehetnek a kártevőkkel szembeni ellenálló képesség kialakítására. A kutatók célja az volt, hogy megvizsgálják ezeknek az illóolajoknak a növények rovarkártevőkkel szembeni ellenálló képességére gyakorolt hatását. A kutatócsoport eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban tették közzé.

A csoport megvizsgálta a terpenoidokban dús illóolajok paradicsomnövényekre gyakorolt hatását. A 11 különböző illóolaj etil-alkohollal hígított oldatát juttatták cserepes paradicsomok talajába, ezt követően molekuláris elemzéseket végeztek a levélszöveten belüli génexpresszió tanulmányozására. Megfigyelték, hogy a rózsaillóolaj növelte a PIR1 és a PIN2, vagyis a növényi védekezésben részt vevő gének transzkriptszintjét. Ezenkívül a rózsaillóolajjal kezelt növények esetében csökkent a Spodoptera litura (molyfaj) lárvái és a Tetranychus urticae (atkakártevő) által okozott levélkárosodás.

A rózsa és a paradicsom jó párosítás.
Kép: canva

Mi a génexpresszió?

Az a folyamat, amely során a gének átíródnak (transzkripció), és az átírt genetikai információ által kódolt fehérjék létrejönnek (transzláció). Ez az egyik kulcsfontosságú mechanizmus a sejtek működésének szabályozásában és a sejtek differenciálódásában.

Rózsaillóolaj a termőföldeken

A kutatóknak célja, hogy a rózsa illóolaját szélesebb körben lehessen alkalmazni, így a szabadföldön is végeztek kísérleteket. A kutatók úgy vélik, hogy a rózsaillóolaj a téli és a tavaszi szezonban, amikor a kártevőfertőzés kevésbé súlyos, a növényvédő szerek életképes alternatívájaként szolgálhat, nyáron pedig közel 50%-kal csökkentheti a növényvédő szerek használatát.

A növényvédelemben is segíthet.
Kép: canva

A rózsaillóolaj kettős szerepe

A rózsaillóolaj gazdag β-citronellolban, amely ismert rovarriasztó. Ennek köszönhetően a kutatók képesek voltak a molylárvák és az atkák által okozott károkat jelentősen minimalizálni, ami megerősítette, hogy az alkalmazott rózsaillóolaj hatékony biostimuláns, és képes elősegíteni a növények egészségét. Azt is kimutatták, hogy a rózsaillóolaj alacsony koncentrációban nem taszította a T. urticae-t, viszont vonzotta a Phytoseiulus persimilis-t, a pókhálóatkák ragadozóját.

A rózsa remek rovarriasztó.
Kép: pexels

Összefoglalás

A tanulmány szerint a β-citronellollal dúsított illóolaj hatékonyan képes védeni a paradicsomokat azáltal, hogy aktiválja a növény védelmi génjeit. Sikeresen alkalmazható biostimuláns a kártevők elleni növényi védekezés fokozására, ráadásul biztonságos, mivel nem vezet fitotoxicitáshoz (azaz egészségkárosító hatáshoz más növényekre vagy élőlényekre), és nem hagy maga után mérgező maradványokat.

Ez a felfedezés új megoldást kínálhat a biogazdálkodások számára, és elősegíti egy zöldebb, környezetbarátabb, káros anyagoktól mentes világ kialakulását.

Forrás

Kiemelt kép: canva

search icon