Levendula: minden a tökéletes ültetésről!
Levendula: minden a tökéletes ültetésről!

Egyre népszerűbb a szárazság- és melegtűrő levendula, nem véletlen, hogy egyre több magyar kert dísze. Ha te is levendulaültetésen töröd a fejed, jó, ha tudod, hogy erre az október a legjobb hónap. A konyhában és a házi patikában is hasznát veszed majd a saját termésnek.

A levendula az ajakosvirágúak családjába tartozó, a mediterrán vidékeken honos félcserje. A növény fagytűrő ugyan, de nyáron napfény- és melegigényes. Közel 50 faja van, amelyek közül kettővel találkozunk leggyakrabban: a közönséges levendulával (Lavandula angustifolia), amely akár 1000 méter magasban is terem, valamint a széleslevelű levendulával (Lavandula latifolia), amely az alacsonyabb területeket részesíti előnyben.

Mivel a levendula Dél-Európában számos helyen vadon is megél, már évezredek óta része az európai gyógynövényhagyománynak. Magyarországon az 1700-as évektől jellemzően a kolostorkertekben volt megtalálható. Az 1920-as években, a helyszín gondos megválasztása után, Bittera Gyula telepítette Tihanyban az első üzemi méretű ültetvényt. A magyar levendulának azóta is jó híre van a világban kimagasló illóolaj-tartalma miatt.

levendula ültetés
Már ősszel gondoskodjunk a nyári levenduláról!

Deák Krisztiánnal a Pátyi Levendulás Kertben találkoztunk. Családjukban a levendula igazi szerelemnövény. Pár tővel kezdték, majd miután kinőtték a konyhakertet, nagyobb terület után kellett nézniük. Az egyre bővülő levendulaállomány hektáronként közel 5000 tő növényt jelent. Az ültetvényt vegyszermentesen kezelik, a 2 méteres sortáv lehetővé teszi, hogy traktor segítségével távolítsák el a gyomokat, de a kapálás is fontos szerepet kap.

A levendula szárazságtűrő növény, csak a telepítés utáni egy-két évben, valamint a súlyos aszályok idején locsolják a növényeket. Az ősz náluk egyrészt a másodvirágzás betakarítása, másrészt a telepítés ideje. Terveik között szerepel jövőre az első pátyi levendulaünnep megszervezése, de már idén is tartottak levendulaszüretet a környékbelieknek.

levendula ültetvény
Egy hektáron akár 5000 tő levendula is elfér.

Legyen neked is saját levendulásod!

Ha a kertünkben vagy egy nagyobb cserépben szeretnénk levendulát termeszteni, érdemes megfogadni Krisztián tanácsait a telepítést és a gondozást illetően. Az első fontos lépés az, hogy lehetőleg ne a hipermarketek polcairól emeljük le a levendulapalántákat, hanem próbáljunk termesztőtől, kertészetben vásárolni a szabad ég alatt edződött, a magyar klímához alkalmazkodott növényeket. Telepítésre leginkább az őszi időszak – október, november – alkalmas.

A fagyok előtt hulló nagyobb mennyiségű csapadék segíthet a növények meggyökeresedésében. Tavasszal is ültethető, ekkor azonban fokozottan figyelni kell a fiatal növények vízellátására. Mivel a levendula Európa hegyvidékeiről származik, a sziklás, köves talajt is kedveli, de gyakorlatilag bármilyen típusú talaj megfelel neki. Az a legfontosabb, hogy napos helyre ültessük, félárnyékban nem fejlődik szépen. Igazán impozáns növényt nevelhetünk egy szélvédett, déli tájolású sziklakertben is. Ültetésekor kisebb mennyiségű szerves trágyát tehetünk az ültetőgödörbe, de a növények enélkül is jól fognak fejlődni.

levendula ültetvény
Az őszi másodvirágzás hasznos a beporzóknak, és még egy kisebb levendulaszüretet is lehetővé tesz.

Levendulaültetés: nem is olyan ördöngös!

A levendula viszonylag igénytelen növény. Tavasszal kell visszametszeni, hogy dús virágzata legyen. A tövek környékét jó gazmentesen tartani. A nyár közepi első virágzás betakarításakor érdemes meghagyni a még zöld bimbókat, így szeptemberben még számíthatunk egy másodvirágzásra is. Ha szaporítani szeretnénk a növényt, akkor a levágott fás szárakat pár napra helyezzük vízbe, amíg feketék nem lesznek, ezután dugjuk őket földbe egy cserépbe vagy a kertbe! Az elültetett növények gondos öntözés mellett pár hónap alatt gyökeret eresztenek. A levendula magról szaporítása sem lehetetlen, azonban a magok körülményes begyűjtése és a csírázás lassúsága miatt ez inkább a türelmes kertészek sportja.

Levendula – nem csak molyűzésre!

A virágokat még teljes virágzás előtt, azaz még kicsit bimbós állapotban takarítsuk be! A levendulaolaj lepárlásához hatalmas mennyiségű virágra van szükség, de ezenkívül sokféleképpen felhasználhatjuk a növényt az otthonunkban is. A pátyi levendula Krisztiánék Levendulakonyha nevű kisvállalkozásában alakul át különböző ehető levendulás termékekké. A lekvárok és a szörpök titka a hosszan főzött levendula-alaplé, amelyhez gyümölcsöket, cukrot, esetleg más gyógynövényeket is kevernek.

Bátran kísérletezzünk a levendulával befőttek, lekvárok, sütemények készítésekor! Eleinte érdemes azonban óvatosan bánni vele, mert aromája sokaknak túl erős lehet. Fűszerezésre is használhatjuk az illatos virágokat. A házi provence-i fűszerkeverékbe a szárított levendula mellé zöldfűszerek – például oregánó, majoranna vagy kakukkfű – is kerülhetnek.

levendula szörp
Szörp és lekvár is készülhet az illatos virágból.
Fotó: Levendulakonyha

A levendula kulináris felhasználása viszonylag újdonságnak számít, gyógynövényként azonban már régóta ismerik és alkalmazzák. A hatásait Papp Orsolya fitoterapeuta így összegzi: „A levendula mintha egy puha vattába csomagolná az ember lelkét; remekül alkalmazható feszültség, szorongás, alvászavarok, nyugtalanság esetén. Ezenkívül még gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatását érdemes kiemelni. A szárított virágokat kis csomagban az ágy mellé helyezve vagy pár csepp illóolajat a párnánkra cseppentve nyugodtabban fogunk aludni.

Teaként is fogyasztható: egy kis mokkáskanálnyi virágot forrázzunk le, majd 1–2 percen belül szűrjünk le; ha túl erősnek találjuk az ízét, keverhetjük semleges ízű gyógynövényekkel. A teafa mellett a levendulaolaj is hígítás nélkül használható a bőrön rovarcsípések, duzzanatok tüneteinek enyhítésére. A levendula barátságos gyógynövény, gyerekeknél is alkalmazható. Azonban ha valakinek nagyon nem tetszik az aromája, válasszon másik nyugtató hatású gyógynövényt, például citromfüvet!”

levendula lepárló
Az olaj lepárlásához komolyabb berendezésre van szükség: rézlepárló egy provence-i levendulamúzeumban.

Nyáron bejárta az internetet a hír, hogy az EU betiltaná a levendulát, többen már a levendulakertek beszántásáról festettek rémképeket. Ez a média túlkapása volt. Az uniós állásfoglalás valójában arról szólt, hogy a kozmetikai célú levendulakészítményeken az allergéneket megfelelően jelölni kell.

A kozmetikai felhasználásban elsősorban a levendulaolajnak és a lepárlás melléktermékeként keletkező levendulavíznek van fontos szerepe. Kellemes illatuk miatt szappanok, parfümök, krémek alapanyagai lehetnek. Antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonságának köszönhetően a levendulaolaj a vegyszermentes takarításhoz is hasznos. Pár csepp olajat cseppenthetünk a felmosóvízbe, vagy ecettel keverve az ablaküvegek, a vízköves felületek tisztításakor lehet segítségünkre.

Fotók: Réthy Kati
Borító: canva.com

search icon