„Egységben a természettel, egyensúlyban önmagaddal” – Interjú Dr. Ferenczi Adriennel

„Egységben a természettel, egyensúlyban önmagaddal” – Interjú Dr. Ferenczi Adriennel
„Egységben a természettel, egyensúlyban önmagaddal” – Interjú Dr. Ferenczi Adriennel

Dr. Ferenczi Adrienn, szakgyógyszerész, keleti-nyugati gyógynövényismeret előadó, diplomás Ayurveda szakértő és szaktanácsadó, a Gyógynövény Jóga és az Ashwini Ayurveda Egészség- és Életmód Központ megálmodója és vezetője, beavat bennünket a gyógynövények és fenntartható világ keresztmetszetébe. 

Adri, mi már elég régóta ismerjük egymást, és tudom, hogy eredeti végzettséged gyógyszerész. Hogyan érkezett az életedbe a természet szeretete?

Dr. Ferenczi Adrienn

2010-ben végeztem gyógyszerészként. Az egyetemen szerzett sokrétű és magas színvonalú nyugati tudást 2014-től keleti ismeretekkel egészítettem ki, és posztgraduális diplomát szereztem Ayurveda-holisztikus gyógyászatból. Az Ayurveda testvértudományainak alapjaival és filozófiájával (védikus asztrológia, jóga) is megismerkedtem, és a tudásomat folyamatosan fejlesztem.

Mi volt ezzel a célod?

Célom, hogy visszahozzam az elfeledett ősi tudást a családok életébe. Keleti és európai gyógy- és fűszernövényismereti előadásokat tartok Budapesten és az ország több nagyvárosában, hogy minél több emberrel ismertessem meg a természetes gyógymódokat. Úgy gondolom, a nyugati tudás a keletivel együtt alkot kerek egészet.

Ezért tanítom mindkettőt az érdeklődőknek az általam megalkotott, egyedi Védikus Gyógynövényismeret keretein belül. Gyakorlatias tudást adok át, hogy a tanítványaim természetes alapú készítményeket tudjanak előállítani keleti és nyugati alapanyagokból. Az Ashwini Ayurveda Egészség- és Életmód Központ megnyitásával lehetőségünk vált arra, hogy egyénileg is segítsünk az embereknek. Elvünk, hogy minden ember egyedi, így nincs két ugyanolyan szervezet illetve két ugyanolyan probléma.

Társam, Vinay Kumar Vishwakarma indiai szakértő segítségével állapotfelmérés keretein belül megkeressük az adott tünet gyökérokát, melyre természetes alapú megoldást javaslunk. Számunkra nagyon fontos az emberek életvezetése az életmódjuk, illetve étrendjük szempontjából is, ezért a gyógyulni vágyókat tünetre specifikus étkezési és étrendi tanácsokkal is támogatjuk. 

Konkrétan mit takar a „Gyógynövény Jóga” ?

A „jóga” szó egyesülést, egységet jelent. Jelmondatom: „Egységben a természettel, egyensúlyban önmagaddal”. A Gyógynövény Jóga előadásai és Facebook posztjai segítségével újra egyesülhetünk a gyógynövényekkel és a természettel. 

A Gyógynövény Jóga egy olyan közösség, ahol minden természetközpontú embert szeretettel fogadok. Fantasztikus érzés, amikor az előadáson megjelenő hallgatóság tagjai barátságokat kötnek, majd együtt folytatják útjukat, közös terveikkel pedig kapcsolódnak az elfeledett ősi tudás visszahozásához. 

Hogyan kapcsolódik a gyógynövények ismerete a tudatossághoz és a fenntarthatósághoz?

Dr. David Frawley, Dr. Vasant Lad-től idéznék. „A növények szerepe, hogy Életre változtassák a Fényt. Az emberi lényeké, hogy tudatosságra, Szeretetre változtassák az Életet. Az emberi lény a tudatosság növénye. Amint fent, úgy alant; az egész világmindenség a fény metamorfózisa.

Ebben minden benne van. A gyógynövények szeretete közelebb visz minket a természethez, a környezetvédelemhez illetve a saját magunk és családunk iránt érzett felelősséghez. Rajtunk áll vagy bukik, hogy egészségesen szeretnénk-e leélni az életünket. 

A jelenlegi fogyasztói társadalomban az egészségmegőrzés nem egyszerű feladat, azonban tudatosan törekednünk kell rá. Fontos, hogy megelőzzük a betegségeket, hogy erősítsük az immunrendszerünket. Szintén a tudatosság része az étkezésünk és életmódunk. „Az vagy, amit megeszel.”- mondja az ősi mondás. Úgy gondolom, hogy aki a természetes-alapú gyógyulást és gyógymódokat választja, az az ember egy idő után leteszi az egészségtelen étkezési alapanyagokat is és életmódot vált. 

Ashwini Ayurveda Egészség- és Életmód Központ

Mely gyógynövényekkel érhetünk el látható eredményt az egészségünkben?

Rengeteg hatásos gyógynövény létezik Magyarországon, illetve a keleti gyógyászat a fűszerekre is gyógynövényként tekint. Ha nem csak sót, borsot és pirospaprikát használunk az ételek elkészítéséhez, akkor máris tettünk az egészségünkért.

Szeretettel ajánlom a magyar gyógynövényeket, amikor csak néha-néha érzünk enyhe problémát, illettve, amikor megelőzésre, immunerősítésre van szükség. Számomra kedves magyar gyógynövények:

Megfázásra: zsálya, bodza, hársfa, kakukkfű, bazsalikom.
Felfázásra: csalán, medveszőlőlevél, zsurló, nyírfa.
Magas vérnyomásra: galagonya, fagyöngy, citromfű.
Stressz-oldásra: citromfű, levendula, körömvirág, macsakgyökér, komló.

Amikor azonban évek óta fennálló panaszról van szó, akkor célszerű szakember segítségével a tünet gyökérokát megkeresve, erősebb gyógynövényhez nyúlni. Ebben az esetben mindig mérlegelni kell, hogy az adott probléma kezelhető-e természetes/ alternatív megoldással. Tudni kell, hogy hol a határ.

Fűszerek és gyógynövények. Otthon is tudjuk őket termeszteni? Ha igen, akkor hogyan és miként? 

Sok gyógy- és fűszernövény kis helyen is termeszthető. Pl.: bazsalikom, oregánó, borsmenta, rozmaring, levendula, citromfű, kakukkfű, majoránna stb. 

Ne fogjuk arra, hogy nincs kertünk, hiszen ezek egy kis cserépben is nevelhetők. Minden növénynek megvan a maga jellemzője: mennyire szereti a napos helyet a lakásban/erkélyen, hányszor öntözzük, milyen talajt szeret. Ezeknek érdemes utánanézni!

Nem baj, ha csak egy darab palántánk van. A lényeg az, hogy kezdjük el! 

Te magad is zero waste életet élsz?

Nálam a szelektív hulladékgyűjtés illetve az újrahasznosítás évek óta természetes folyamat. Számomra már rutinná is vált, melyet a 3 éves kisfiamnak is megtanítottam. Mindannyian egy folyamatban vagyunk benne, ezért nem szabad türelmetlennek lenni önmagunkkal. Így vagyok a zero waste életmóddal is. Próbálkozom és törekszem rá! Minden nap tudatosan figyelek arra, mit dobok el, hogyan és hova teszem az adott hulladékot.

Mi a  vízió, mit szeretnél elérni, mi az álom? 

Szeretném, ha mindenki egyediként tekintene önmagára. El kell hinnünk azt, hogy nem vagyunk egyformák. Ami az egyik embernek használ, az a másik embernek nem a legjobb. Szeretném, ha mindenki tudatosan védené a természetet, használná a gyógynövényeket és adná át ezt a tapasztalást a gyermekeknek. 

Úgy gondolom, hogy az alapvető életmód tanácsokat és a gyógynövény-ismereteket már gyermekkorban el kellene kezdeni oktatni. Ha az iskolában ez nem lehetséges, akkor az anyukák-apukák tudnak ebben segíteni. Ezért tűztem ki célul, hogy az „utca emberét” tanítsam, hiszen a családanyák és családapák tovább tudják adni az ismereteket.

Ashwini Ayurveda Egészség- és Életmód Központ

Számodra mit jelent a „fenntartható jövő” kifejezés?

Újrahasznosítás, környezetvédelem, csökkentett húsfogyasztás, növények ültetése.

Nem magunkért tesszük mindezt, hanem a gyermekeinkért. Számunkra apró változásokkal hatalmas eredményt tudunk elérni a szebb jövőért. Mérlegelnünk kell, hogy valóban mire van szükségünk. Nem vásárolok felesleges dolgokat, hanem mérlegelek. A fűszereket üvegbe teszem, hogy tovább megőrizzék az aromájukat. Olyan terméket választok a boltban, melyet könnyen tudok szelektíven gyűjteni, vagy amely újrahasznosított csomagolóanyagból készül.

Az Ashwini Ayurveda Egészség – és Életmód Központban lehetőség van csomagolás-mentes fűszer és gyógynövény vásárlásra. A fűszert és a gyógynövényt eredeti lelőhelyéről szerezzük be, a fűszereket mindig frissen őröljük. Lehetőség van arra, hogy kis mennyiséget vásároljanak a vendégek, illetve ha hoznak magukkal üvegcsét, abba mérjük bele. A lényeg az egészségfejlesztés és a környezetvédelem.

Kiemelt kép: canva.com

search icon