Melissa, te csodálatos! – Citromfű kisokos
Melissa, te csodálatos! – Citromfű kisokos

A citromfű igazi csodanövény. Jótékony hatásai mellett számos érdekesség fűződik a gyógynövényhez, amely kéretlenül is elburjánzik a kertben, ezzel ellentétben termesztése rendkívül nehéz.

A növény latin neve a Melissa görög eredetű női névből származik, melynek jelentése ’mézelő méh’. A növény virágaiban ugyanis különösen sok a nektár, ezért a méhek fölöttébb kedvelik. Az Elő-Ázsiából származó 30–70 cm magas növény enyhén nyugtató hatású levelei citrom illatúak. Hajtásai föld alatti gyöktörzsből nőnek ki. Tőosztással szaporítják, de magról is szaporítható. Csírázásához hideghatás szükséges. A kertből kiirthatatlan. Árnyék-, félárnyéktűrő, és kedveli a nyirkos talajt.

Felhasználását tekintve a kertből szedett citromfű szárról lefosztott leveleit érdemes fogyasztani. Kereskedelemben kapható szárított herbája a levágott, szárított hajtás. Júniusban és júliusban gyűjthető. Többek között illóolajat és flavonoidokat tartalmaz. Nyugtató, görcsoldó, antivirális hatású.

A citromfű a kertből kiirthatatlan.

A legújabb tudományos eredmény szerint a citromfűkivonatot tartalmazó krémek hatásosak a herpesz kezelésére, mivel hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatásúak. A gyógymód egyszerű: dörzsöljünk szét néhány friss citromfűlevelet, és kenegessük vele a herpeszt!

Ha frissítő, méregtelenítő, immunerősítő zöld teánkba beledobunk pár zsenge citromfűlevelet, rendkívül kellemes ízű italhoz jutunk, amely fokozottan méregtelenít. Használhatjuk továbbá jeges tea és bármilyen tea ízesítésére is. Nem utolsósorban leheletünket is frissíthetjük a levelek rágcsálásával. A nyári hőségben a haszonállatok számára is hűsítő lehet. Ha a vízbe mártott citromfűhajtásokat lefagyasztjuk, majd széttördelve a baromfinak adjuk, szívesen felcsipegetik. Így védhetjük őket a forró nyári napokon.

Nemcsak frissít, hanem méregtelenít is.

Tudta-e?

A bencés szerzetesek a kolostorokban a „szellemi”, azaz a röviditalokba gyakran tettek citromfüvet. Később ezt a „hagyományt” továbbörökítve Marie Clementine Martin karmelita nővér állította elő a Klosterfrau Melissengeist nevű gyógynövényszeszt.

A karmelitavíz néven ismert „csodaszernek”, amelyet a svájci Paracelsus doktor készített el elsőként, egyik fő hatóanyaga a citromfű volt.

A citromfüvet bútorfényként is használhatjuk. A zsenge citromfűhajtásokat vékony vászonkendőbe bugyolálva és kissé megtörve, fényesre törölhetjük vele a politúrozott bútorokat, amelyek ezáltal nemcsak ragyogóak lesznek, hanem illatosak is.

A citromfű szúnyogriasztónak is kiváló, ezért nyári estéken érdemes virágcserépben az ablakba helyezni. Virágaiból citromfűolajat desztillálnak, amelyet az illatszeripar is felhasznál különböző parfümök alkotórészeként. A rándulások gyógyítására használt lóbalzsam egyik alkotóeleme is a citromfű.

search icon